15:51:37 28.03.2024
Stiri

CURIOS // De ce tastele NU sunt aranjate în ordine alfabetică

Știri 04.03.2018 16:02 Vizualizări2089 Autor: Ziarul National
CURIOS // De ce tastele NU sunt aranjate în ordine alfabetică Sursa: playtech.ro


Atunci când mașinile de scris au apărut pentru prima oară pe piață, după cum era de așteptat, tastele au fost așezate în ordine alfabetică. La scurt timp după aceea, însă, au început să apară primele probleme serioase. Mașinile nu puteau ține pasul cu utilizatorii care tastau extrem de repede și se blocau atât de des, încât a fost nevoie de o schimbare.

Odată ce o persoană învăța să tasteze cu viteză mare, exista riscul la barele atașate de litere să intre în contact una cu cealaltă, blocând astfel, mașina și, de multe ori, stricând documentul.

Soluția a fost propusă, din câte se pare, chiar de către omul care a inventat mașina de scris. Astfel, în anul 1868, Christopher Sholes a creat tastatura QWERTY. Există multe teorii în legătură cu logica aranjamentului literelor pe tastaturile QWERTY.

Conform unor informații răspândite pe parcursul timpului, scopul acesteia era de a reduce viteza cu care oameni scriau, prin separarea celor mai folosite combinații de litere pe tastatură. Desigur, în ziua de azi, nu există niciun lucru care să dovedească în mod clar că aceasta a fost intenția lui Sholes.

Alte surse menționează faptul că tastele sunt aranjate în așa fel încât să necesite mai des degetele cele mai slabe. Odată cu apariția unor modele noi de mașini de scris și, ulterior, a tastaturilor, a fost eliminat riscul de blocare în timpul utilizării. Astfel, au fost create și noi aranjamente, precum cel din tastatura Dvorak, care să permită redactarea cât mai rapidă a documentelor. Însă niciunul dintre acestea nu a fost încă adoptat la scară largă și tastaturile QWERTY au rămas cele mai populare.

În prezent, oamenii se orientează asupra unor opțiuni mult mai interesante. Tap Strap, de exemplu, seamănă cu o rozetă de apărare a pumnului, însă cuprinde și degetul mare. Este fabricat dintr-un material flexibil, are încorporați senzori de mișcare ce analizează și recunosc mișcări ale degetelor.

Sursa: playtech.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md