„Nu pot lăsa Moldova în situația în care a ajuns”. Cunoaște-o pe Victoria Romanov, tânăra din Moldova, care a câștigat Concursul ,,Youth Essay Competition”

5-15

Victoria Romanov este elevă în clasa a-XI-a, la Liceul Teoretic „Olimp” din orașul Rezina. Este o tânără care iubește să citească, să deseneze într-un stil neobișnuit, îi place să se implice în diverse activități, întrucât doar așa poate să se perfecționeze. Mai mult, Victoria dorește să schimbe Moldova, chiar ne-a și spus cum vede ea țara în viitor. Așadar, vă invităm să o cunoașteți pe câștigătoarea Concursului Internațional de Eseuri ,,Youth Essay Competition”.

În acest an, Vitctora Romanov a devenit unica moldoveancă care a câștigat distincția pentru cel mai bun eseu în cadrul Concursului Internațional de Eseuri „Essay Prize Competition”. Tânăra zice că a fost uimită și nu s-a așteptat că va fi desemnată (unica) câștigătoare a acestui concurs prestigios. „Nivelul de organizare a Concursului a fost foarte complicat. Plus la asta, am avut concurenţi din 3 ţări (Ucraina, Georgia și Moldova). Apreciez mult faptul că juriul a oferit atenție tuturor momentelor din lucrare și a considerat-o oportună pentru a fi numită una dintre cele mai bune în acest an”, spune tânăra.

Despre ce este eseul Victoriei

Eseul Victoriei a fost redactat în baza propriilor reflecții asupra subiectului integrării europene a Republicii Moldova. Titlul lucrării este ,,EU-eventual rescue of Moldova from uncertainty” și a fost structurat în 4 capitole: ,,UE însăși”, ,,UE din punctul meu de vedere”, ,,UE pentru concetățenii mei” și ,,UE pentru ţara mea”, iar la final, a conchis lucrarea printr-o concluzie: „Timp de două luni, am perfecționat-o periodic, am reușit să mă focusez pe trecut, prezent și viitor, facilitățile acordului de asociere și regimului liber de vize, colaborarea RM-UE la nivel de export, agricultură, educație, dezvoltare, de asemenea, am evidențiat rolul României în parcursul european al Moldovei”, povestește eleva despre conținutul întregii lucrări.

Este o tânără cărei îi place să se descopere de fiecare dată când își pune un scop și, pe care, numaidecât îl atinge. „În așa mod înțeleg că pot mai mult decât cred, că nu am de ce mă teme și că nu-i nimic imposibil”.

Pictura, pasiunea care îi oferă energie

Victoria este pasionată de muzică, îi place să privească emisiuni umoristice. Însă, mai mult timp îi acordă desenului. „Stilul meu preferat este mandala, picturile fiind un simbol venit din Hinduism, care păstrează cu rigoare o anumită simetrie în desen, concentrează toată forţa asupra unui centru. Această activitate, într-un fel, mă calmează și îmi dă energie”.

Muzica mereu o însoțește în treburile zilnice. Stilurile de muzică preferate sunt alternative rock, rap metal și pop. Tinde să aculte doar piese de calitate care poartă un mesaj profund. „Pot să îi menționez pe Imagine Dragons, care întotdeauna au piese și videoclipuri la nivel, cu subiecte care impun speranță, încredere, egalitate, putere”. O altă trupă preferată este Linkin Park, care deja are istorie și spirit specific. „În fiecare piesă ei expun realitățile și problemele societății. Un impact mare asupra esteticii frumosului îl are interpreta Rihanna. Ea pune foarte mult accentul pe tot ce ține de artă. Combină în piese regret, stereotipuri, recunoștință, efemeritate, ambiție și perfecțiune”, zice tânăra.

Victoria nu-i ignoră nici pe interpreții autohtnoni. Îi delectează pe cei de la Carla’s Dreams, „pentru că au reușit să iasă în evidență, să devină mai buni, formulând mesaje puternice, în care iau atitudinii critice și expun problemele oamenilor obișnuiți”.

În cele din urmă, am rugat-o să ne prezinte un top personalizat de piese preferate:

#1. Imagine Dragons – ,,Demons”, ,,It’s time to begin”, ,,Believer”;

#2.Linkin Park – ,,Crawling”, ,,In the end”, ,,One More Light”;

#3.Rihanna – ,,Stay”, ,,Man Down”, ,,Umbrella”;

#4. .Carla’s Dreams – ,,Beretta”, ,,Tequila”, ,,Acele”;

Citește #diez și vrea să studieze în străinătate

Eleva face parte din categoria adolescenților care aleg să se informeze din surse demne. Timp de doi ani ea este cititoarea fidelă a site-ului #diez.md. Lucrul pentru care ne apreciază este că întotdeauna poate găsi știri actualizate pe site. Mai mult decât atât, Victoria mereu accesează secțiunile „Educație”, pentru că află informații utile pentru absolvenţi, dar și ,,Oportunități”, care mereu este actualizat cu diverse facilități, concursuri pentru tineri și altele.

Rar întâlnești tineri care iubesc să citească cărți cu încărcătură emoțională profundă, cu experiențe umane tragice, cu istorii care-ți provoacă vibrații în suflet. Pe masa de lucru a Victoriei nu lipsește niciodată o carte bună de lecturat. Ultima operă care a impresionat-o cel mai mult este ,,Băiatul în pijamale cu dungi” de Johne Boyne. „Cartea expune experiența dureroasă a unui băiat german, care s-a mutat cu toată familia într-un loc straniu cu garduri nesfârșite, acolo unde se află mii de oameni îmbrăcați în pijamale în dungi. Scris întru-n limbaj ușor și accesibil pentru copii”, zice tânăra.

Am rugat-o să listeze câțiva autori și opere care pot  fi citite de semenii săi:

#1. ,,Secretele succesului” de Dale Carnegie

#2. ,,Pe aripi de vânt” de Margaret Mitchell

#3. ,,Băiatul cu pijamale în dungi” de Johne Boyne

#4. ,,Pânza de păianjen” de Cella Serghi

#5. ,,O zi” de David Nicholls

După absolvirea liceului, tânăra și-ar dori să studieze peste hotare, dar intenționează să revină în țară, odată ce va obține o diplomă europeană. „Ţara trăiește prin acei pe care îi crește. Nu pot lăsa Moldova în situația în care a ajuns. Ca orice om, într-o anumită măsură, eu simt responsabilitate pentru țara mea, de aceea, eu vreau să revin, să depun tot efortul posibil s-o dezvolt”.

În viitor, vrea să vadă Molova o țară cu o democrație funcțională ca în UE, să fie lichidate barierele vamale și recunoașterea diplomei moldovenești în mai multe țări.

De ce tinerii trebuie să participe la ,,Youth Essay Competition”

La final, am rugat-o să vină cu încurajări și sfaturi pentru tinerii din Moldova care vor să participe la Concursul ,,Youth Essay Competition”. „Acest concurs este unul foarte prestigios și merită să ai în CV un asemenea punct forte. ,,Youth Essay Competition” oferă posibilitatea să te exprimi public. Aplicantul doar trebuie să fie deschis când vorbește despre eventualele reforme, să i-a în considerație și atitudinea concetățenilor săi, dar și a minorităților. Cel mai important, cred, e să se axeze pe ideile individuale și implicare”, conchide tânăra.

Dacă intenționați să participați la acest Concurs, iată care sunt condițiile.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente