01:17:00 25.04.2024
Stiri

PROPRIETĂȚILE R. Moldova aflate pe teritoriul Ucrainei ar putea fi recunoscute de autoritățile de la Kiev

Politică 03.03.2018 16:00 Vizualizări3037 Autor: Ziarul National
PROPRIETĂȚILE R. Moldova aflate pe teritoriul Ucrainei ar putea fi recunoscute de autoritățile de la Kiev


Proprietățile R. Moldova aflate pe teritoriul Ucrainei, care după destrămarea URSS au intrat în proprietatea statului vecin, ar putea fi recunoscute de către autoritățile de la Kiev. Despre această problemă au discutat premierul Pavel Filip și președintele Radei Supreme a Ucrainei, Andriy Parubiy, care s-a aflat într-o vizită la Chișinău.

În cadrul întrevederii, Filip și Parubiy au salutat ratificarea de către Rada Supremă de la Kiev a Acordului privind controlul în comun la frontiera moldo-ucraineană, subliniind că aplicarea documentului va contribui la asigurarea securității frontierelor de stat și la dinamizarea cooperării transfrontaliere.

Prim-ministrul Filip a menționat, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, că realizarea cu succes a obiectivelor stabilite, între care și efectuarea controlului moldo-ucrainean în punctul de trecere „Cuciurgan-Pervomaisc”, se datorează dialogului politic ascendent dintre cele două țări.

Referindu-se la prioritățile de cooperare pentru perioada următoare, părțile au menționat necesitatea protecției spațiului informațional de propaganda străină, definitivarea procesului de demarcare a frontierei de stat, precum și recunoașterea proprietăților R. Moldova pe teritoriul Ucrainei.

„În acest sens, interlocutorii au confirmat angajamentul pentru identificarea soluțiilor reciproc avantajoase și realizarea obiectivelor stabilite, în beneficiul cetățenilor ambelor state”, se mai spune în comunicatul Executivului.

De menționat că oficialitățile R. Moldova încearcă să-și recupereze proprietățile aflate pe teritoriul Ucrainei încă de la destrămarea URSS. Cu toate că s-a format o comisie interguvernamentală, procesul de recunoaştere a proprietăţilor moldoveneşti decurge lent, astfel încât, Ucraina a recunoscut ca proprietate a R. Moldova, până în anul 2008, doar 47 de obiective din cele peste 150 .

Potrivit Centrului de Investigații Jurnalistice, printre proprietățile R. Moldova aflate în Ucraina se numără fabricile de vinuri din Kiev şi Lvov, staţiunile balneare „Moldova” din Truskaveţ, „Sănătatea” din Sergheevka, „Moldova” din Odesa, Centrul de reabilitare a invalizilor şi pensionarilor „Victoria”, staţiunea balneară pentru copii „Sergheevka”.

E de menţionat că, deşi au fost construite şi întreţinute din banii publici, după destrămarea URSS, R. Moldova a pierdut titlul de proprietate asupra unor baze de odihnă cunoscute, precum Koblevo, Sergheevka şi Zatoka. În perioada sovietică, aceste obiective se aflau la balanţa Consiliului unional al sindicatelor din URSS. Ulterior, Consiliul a transmis, printr-o hotărâre specială, R. Moldova dreptul de proprietate. Astăzi însă Fondul de proprietăţi publice din Ucraina nu recunoaşte dreptul nostru de proprietate, argumentând că acele obiectivele aveau subordonare unională, nu şi republicană.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md