/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/FOTO. VIDEO/ Metoda colorată de a întâlni primăvara sau cum s-a desfășurat festivalul Holi din India

missing
03 martie 2018, ora 16:20

Ceea ce face ca Holi să fie atât de unică şi specială este spiritul ei, care rămâne acelaşi în întreaga ţară. Festivalul este unul captivant în care toată lumea este implicată, de la tineri la bătrâni. Semnificaţiile sărbătorii sunt venirea primăverii, alungarea demonilor şi a tenebrelor iernii. Locurile din pieţe abundă de cumpărători frenetici care se pregătesc să înceapă pregătirile pentru festival, pregătiri care încep, în unele case, cu multe zile şi săptămâni înainte. Se fac anumite feluri de mâncare specifice festivalului între care amintim: “gujjia”, “papri”, “ladoo”, “burfi”, “imarti “, “malpuas”.

La primele ore ale dimineţii, se prepară culori în apă în care se pune praf de acuarelă de diferite nuanţe de abeer sau gulal, praf care se găseşte de cumpărat cu câteva zile înainte de festival. Cel mai bătrân membru al familiei îi stropeşte pe ceilalţi cu culoare în semn de iubire şi pentru alungarea spiritelor rele. Copiii se joacă cu apă pentru ca, apoi, pulberea de culori să rămână pe trupurile tuturor. Nimeni nu scapă de valul de culori, pentru că de pe acoperişurile clădirilor copiii neastâmpărați aruncă pulberi colorate asupra trecătorilor.

În spatele festivalului Holi se află o poveste mitologică, care explică atât denumirea cât şi înţelesurile sale. Legenda indiană spune că în vremuri îndepărtate, trăia un rege, Hiranyakashipu, care şi-a renegat fiul, pe Prahlada, pe motiv că acesta îl venera pe Lord Vishnu. Vinshu îl omorâse pe fratele regelui, un temut vrăjitor. Dacă reuşea să-şi omoare fiul, Hiranyakashipu devenea stăpânul Raiului, al Pământului şi al Vieţii de Apoi.

După ani de practici vrăjitoreşti, Hiranyakaship începuse să se creadă invincibil şi îi obliga pe oameni să îl venereze ca zeu suprem. Hiranyakashipu a încercat de multe ori să-şi ucidă fiul, dar de fiecare dată, eşua. În cele din urmă, regele, ajutat de sora lui, vrăjitoarea Holika, l-a atras pe Prahlada în vârtejul unui foc imens. Oamenii locului credeau că Holika nu putea pieri în flăcări, însă, culmea ironiei, Holika a murit ucisă de flăcări, iar Prahlada a scăpat nevătămat.

De atunci, indienii sărbătoresc triumful binelui asupra răului petrecând împreună. Astăzi, festivalul oferă oportunitatea de reunire cu familia, prietenii şi oamenii dragi, festivalul aducând bună dispoziţie în viaţa oamenilor, atunci când aceasta lipseşte.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram