Vladislav Kulminski: Tărăgănarea alegerilor locale anticipate creează Moldovei o imagine foarte proastă în exterior

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Alegerile locale anticipate în municipiile Chişinău şi Bălţi nu sunt în interesul partidului de guvernământ. Tărăgănarea acestor alegeri creează Republicii Moldova o imagine foarte proastă în exterior. De această părere este Vladislav Kulminski, director executiv al Institutului pentru Iniţiative Strategice, exprimată în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

Vladislav Kulminski susţine că invocarea de către Comisia Electorală Centrală a factorului financiar nu este valabilă. În plus, tărăgănarea acestor alegeri creează Republicii Moldova o imagine foarte proastă în exterior, care deja nu este una pozitivă.

„Eu cred că aceasta poate fi chiar ultima picătură pentru că noi şi aşa deja suntem la pragul unui stat hibrid”, spune Vladislav Kulminski. În opinia lui, Guvernul trebuie să fie foarte atent pentru că nu este în interesul nimănui ca Moldova să fie tratată ca un stat autocrat.

Directorul executiv al IIS a afirmat că din punct de vedere legal el nu vede cum alegerile anticipate în municipiu ar putea să nu aibă loc, dar admite că în Republica Moldova se poate întâmpla orice.

Vicepreşedintele Partidului Liberal Valeriu Munteanu menţionează că Codul electoral, coroborat cu legea administraţiei locale, prevede foarte clar alegerile locale anticipate se organizează de două ori pe an, primăvara şi toamna, dar nu mai târziu de un an până la următoarele alegeri. „Dar ştiind foarte clar că PDM şi PSRM nu îşi doresc acest lucru şi vor încerca să dribleze, iată că aceste zile creează emoţii foarte mari pentru toată lumea”, susţine politicianul. Vicepreşedintele PL afirmă că nu înţelege de ce Comisia Electorală Centrală a întins atât de mult suspansul pe acest subiect.

„Din punctul nostru de vedere, ar fi trebuit să numească de principiu alegeri pe 20 mai la Chişinău şi Bălţi, iar calculele privind bugetul le-ar fi făcut mai târziu”, spune Valeriu Munteanu.

Pe 28 februarie, Comisia Electorală Centrală a anunţat că examinează demersurile depuse de secretarii conciliilor municipale referitor la demisiile primarilor de Chişinău şi Bălţi, face o estimare a cheltuielilor necesare pentru organizarea alegerilor locale anticipate în cele două localităţi, care nu sunt planificate în bugetul de stat, după care va lua decizia în cadrul unei şedinţe publice.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...