/VIDEO/ Gerul le-a înghețat afacerea. Piețele agricole din Chișinău - pustii, iar cei mai „norocoși” sunt cei care vând mărțișoare

01 martie 2018, ora 16:50

Zilele acestea, prin piețele agricole din Chișinău sufla vântul. Tarabele sunt goale. La piața din sectorul Buiucani un singur curajos a ieșit să-și vândă fructele.

„- De ce e așa puțină lume, practic nu sunt vânzători în piață.
– E ger. Îngheață marfa. Cartofii, toate astea. Citricele sunt mai rezistente la frig. Stăm puțin și ne ducem acasă”.

„Cui îi este a mânca cumpără și noi vindem. Cineva trebuie să stea aici să lucreze”.

„- Doamnă, ce ați vrut să cumpărați?
– Borș acru.
– De ce nu l-ați cumpărat?
– Că e înghețat”.

După ce, luni la rând, au confecționat mărțișoare în speranța că vor face un ban, astăzi, din cauza gerului, au vândut puțin.

„Am înghețat foarte tare. Eu personal sunt în șapte rânduri de haine”.

„- Cât o să rezistați?
– Până diseară, pe la orele 18.00. Dacă n-am sta aici, înseamnă că n-ar merita”.

„Bem ceai fierbinte și gata. Ne e frig puțin”.

Unii trecători nu au ezitat să cumpere mărțișoare pentru cei dragi. Alții au spus că așteaptă să le primească de la colegi sau de la nepoți.

„Frigul e frig, dar primăvara a venit și trebuie să ne bucurăm de ea. Am cumpărat pentru șeful meu, pentru mama și prietenii mei”.

„Mi-am permis și câteva mai scumpe și, în rest, mai ieftine. Am luat unul de 50, 10 și de 5 lei… Chiar și de 2 lei am luat”.

Dacă până a da gerurile, pe la colțuri de stradă mai puteau fi găsiți în vânzare ghiocei, astăzi aceștia au fost înlocuiți cu flori uscate de câmp. „Le strângem de pe câmp toamna și le pregătim iarna. Un fel de pijmă, un fel de schinișori și scrade de pe copac”.

La vânzare au fost scoase și ramuri înmugurite de salcie. „Pentru bună dispoziție, pentru că e primăvară, pentru că suntem oameni”.

Deși în unele regiuni mercurul din termometre a scăzut chiar și până la -23 de grade, agricultorii spun că, deocamdată, culturile agricole nu au fost afectate.

„Toate plantațiile sunt în stare de repaus, nu este un risc pentru îngheț. Livada rezistă până la 25 de grade de frig. Acum 20 de grade nu este o problemă pentru noi”, susține Anatol Plăcină, agricultor.

„În perioada asta în care sunt înghețurile nu o să fie nimic, dar îi mulțumim lui Dumnezeu pentru zăpadă, asta e udeală, e precipitații și cred că nu o să fie nimic rău pentru livadă”, spune Tatiana Pavliuc, agricultor.

Reporter: Parascovia Spic
Imagini: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram