/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

Experți străini: Pentru a moderniza transportul public din țară sunt necesari 739 mln de dolari

missing
01 martie 2018, ora 16:08

Potrivit experților pentru implementarea prevederilor programului sunt necesari circa 739 mln dolari SUA, pentru achiziționarea a 62 de troleibuze și 15 microbuze noi.

Programul de investiții în Transportul Public Ecologic din Republica Moldova (TPE) este conceput pentru a fi implementat în două faze. Prima fază, va sprijini investițiile pilot în orașele Chișinău și Bălți, iar în cea de-a doua etapă programul va fi extins toate celelalte centre urbane din țară.

Principalul obiectiv este de a ecologiza sectorul transportului public din Republica Moldova și de a încuraja reducerea mobilității emisiilor de carbon prin trecerea la transportul modern, care funcționează pe bază de combustibili nepoluanți.

În cadrul discuțiilor, Victor Gălușcă, șef de serviciu din cadrul ministerului a subliniat importanța și beneficiile implementării programului în țara noastră.

„Programul de investiții în Transportul Public Ecologic din Republica Moldova propune achiziționarea de noi autobuze, troleibuze și microbuze, inclusiv investiții “soft”: în liniile de troleibuz, stațiile de GNL/ GPL și alte activități de sprijin pentru îmbunătățirea sistemului de transport în centrele urbane, inclusiv, modernizarea stațiilor de autobuze și controlul inteligent al traficului. Pentru realizarea Programului vor fi utilizate banii publici, dar și investițiile străine”, a menționat Victor Gălușcă.

Menționăm că, pe 21 septembrie 2016, Republica Moldova a semnat Acordul de la Paris, fiind ratificat de țara noastră prin Legea nr. 78 din 4 mai 2017, iar Guvernul a aprobat “Strategia de dezvoltare cu emisii reduse a Republicii Moldova până către anul 2030”, ceea ce ne angajează să depunem eforturi pentru atingerea obiectivului “necondiționat”, de reducere a emisiilor gazelor cu efect de seră cu 64% – 67% până în 2030, stipulate într-o serie de politici naționale.

De asemenea, „Programul de investiții în Transportul Public Ecologic din Moldova” face parte din cadrul proiectului „Cheltuieli publice pentru reducerea emisiilor de carbon la nivel național: Elaborarea programului de investiții verzi în Republica Moldova”, implementat în cadrul cooperării dintre OECD-Moldova și GREEN Action Programe.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram