Peste 20 milioane de dolari proveniți din facturile de lumină plătite de consumatori au ajuns în companii offshore// RISE

Peste 20 de milioane de dolari proveniți din facturile de lumină plătite de consumatorii din Republica Moldova au ajuns pe conturile unor companii din zone offshore. Banii au fost scoși de pe conturile de la Victoriabank ale unei firme din Tiraspol care a intermediat, timp de câțiva ani, livrarea de energie în dreapta Nistrului.

RISE a prezentat schema prin care firma-tampon din regiunea separatistă a devenit peste noapte principalul furnizor de energie electrică, a încasat profituri de milioane și le-a ascuns în paradisuri fiscale.

Pe teritoriul Republicii Moldova din dreapta Nistrului se produce doar circa 20% din necesarul total de curent electric al țării. Respectiv, la începutul fiecărui an, companiile de distribuție organizează licitații pentru a suplini restul necesarului de energie. Licitațiile au loc cu „implicarea activă a Ministerului Economiei”, iar lumina este achiziționată sub paravanul Energocom SA, companie de stat care intermediază livrările.

În ultimii ani, lupta pentru contractul de asigurare cu energie electrică a Moldovei s-a dat, de regulă, între doi jucători regionali: Centrala Termoelectrică Moldovenească (CTM) din regiunea transnistreană, cunoscută mai mult ca Centrala de la Cuciurgan, şi un reprezentant al grupului ucrainean DTEK.

Centrala de pe malul Lacului Cuciurgan este deținută de gigantul Inter RAO UES, controlat de statul rus, iar grupul DTEK face parte din imperiul de afaceri al miliardarului ucrainean Rinat Akhmetov.

Cum a apărut în schemă EnergoKapital

În primăvara lui 2014, Ministerul Economiei anunţa că, în perioada 1 aprilie 2014 – 1 aprilie 2015, Republica Moldova va cumpăra energie electrică și de la DTEK Vostokenergo, și de la Centrala de la Cuciurgan.

Însă în toamna aceluiași an, odată cu criza din Estul Ucrainei care a degenerat într-un conflict armat, DTEK a sistat complet livrarea energiei în Republica Moldova. Respectiv, obligațiile contractuale ale DTEK au fost preluate de Centrala de la Cuciurgan.

Anume în acest moment în schemă a apărut un intermediar – compania EnergoKapital din Tiraspol. Mutarea s-a făcut cu girul Centralei de la Cuciurgan, care i-a delegat acestei firme dreptul de a fi unic furnizor al energiei pe care o produce. Astfel, în lanțul procesului de asigurare a Republicii Moldova cu energie electrică s-a mai adăugat o verigă.

EnergoKapital a fost fondată în octombrie 2014, cu câteva săptămâni înainte ca DTEK să-și sisteze livrările. Fondatorii companiei apărute peste noapte erau Bas Market SA din Tiraspol, cu acționariat din offshore, şi Ornamental Art Limited din Hong Kong.

După ce, pe 16 octombrie 2014, EnergoKapital ridică certificatul de la aşa-zisul minister al justiţiei din Transnistria, a doua zi compania depune actele și la Camera Înregistrării de Stat din Chișinău și obține înregistrare temporară. Acest lucru i-a permis ca, peste trei zile, mai exact pe 20 octombrie, să primească de la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) licenţă pentru furnizarea energiei electrice pe o perioadă de şase luni.

În următorii ani licenţa EnergoKapital a fost prelungită de patru ori, firma din Tiraspol devenind principalul furnizor de curent electric în Republica Moldova. Astfel, de la finele anului 2014 și până la finele lunii martie 2017, EnergoKapital a livrat consumatorilor din dreapta Nistrului energie în valoare de circa 400 milioane de dolari.

Offshore de compromis

Victor Parlicov, fost director general al ANRE, susţine că astfel de scheme au fost şi în trecut, dar apariţia firmei EnergoKapital ca intermediar se datorează şi unor neînţelegeri între partenerii de business de la Chișinău, Tiraspol și Moscova.

Victor Parlicov: Au pus compania asta pe mijloc, dar ardoarea cu care autoritățile noastre au protejat această companie demonstrează că la Chișinău există beneficiari ai acestei scheme la nivelul cel mai înalt politic. Dacă doar transnistrenii aveau interese în EnergoKapital, nu se apuca procuratura noastră să le acopere ilegalitățile. […] Uitați-vă cât a transferat EnergoKapital în offshore-uri dividende. […] Federația Rusă avea interesul să finanțeze bugetul regiunii transnistrene cu banii noștri. Au creat o schemă ilegală și noi finanțăm separatismul.

Fostul director al EnergoKapital în perioada 2014-2016, Mihail Dobrov, acum şef la Dnestrenergo, întreprindere care gestionează reţelele de transport a energiei din regiunea transnistreană, a refuzat să vorbească la acest subiect.

Mihail Dobrov: E o poveste veche. Acum lucrez în altă parte şi nu am ce vă spune. Dacă aveţi nevoie de informaţii, adresaţi-vă la autorităţi.

Anterior el a declarat unei televiziuni din stânga Nistrului că nu cunoaşte cine sunt beneficiarii companiei, iar folosirea firmelor offshore la crearea EnergoKapital a fost o soluţie pentru a putea vinde energie și pe piaţa internaţională.

Dosar penal la Chișinău

Schema prin care Republica Moldova era alimentată cu energie electrică a intrat și în vizorul organelor de drept, Procuratura Generală precizând, anterior, că intermediarul EnergoKapital figura într-un dosar penal.

Vladimir Moșneaga, procuror în cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, a refuzat să se pronunțe pe marginea dosarului respectiv. Acesta ne-a sugerat să așteptăm răspunsul oficial la solicitarea expediată de RISE săptămâna trecută.

În 2016, Moșneaga declara pentru Europa Liberă că dosarul a fost inițiat în „octombrie 2015, în baza declarațiilor domnului [Vlad] Filat de la tribuna Parlamentului, s-a pronunțat și la cauza respectivă și, în baza declarațiilor lui a fost inițiat un control, s-au făcut un șir de ridicări, s-au dispus anumite expertize, s-au solicitat părerile experților străini în domeniul respectiv. Se fac calcule estimative, expertiză și audieri care continuă până în prezent. Se verifică toate versiunile posibile”.

Textul integral al investigației poate fi citit AICI.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.