Liderul opoziției laburiste britanice pledează pentru o nouă uniune vamală cu UE după Brexit

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Liderul Partidului Laburist britanic, Jeremy Corbyn, a declarat luni că dorește „o nouă uniune vamală” cu Uniunea Europeană după Brexit, acuzând totodată guvernul conservator că-i lasă pe britanici în „ignoranță”, informează AFP.

„Partidul Laburist va încerca să negocieze o nouă uniune vamală completă între Marea Britanie și UE, pentru a garanta absența drepturilor de vamă cu Europa și a evita orice necesitate a unei frontiere dure în Irlanda de Nord”, a declarat liderul principalului partid al opoziției britanice, într-un discurs susținut la Coventry (centrul Angliei).

„Fiecare țară apropiată geografic de UE, fără a fi membru al UE – fie că este vorba de Turcia, de Elveția sau de Norvegia -, întreține relații strânse cu UE. Marea Britanie va avea nevoie de propria sa relație personalizată”, a declarat Corbyn, potrivit Agerpres.

La 20 de luni după referendumul asupra oportunității ieșirii Marii Britanii din UE, „țara este în continuare în stare de ignoranță cu privire la ce vrea de la Brexit acest guvern divizat”, a criticat Corbyn.

Premierul Theresa May a exclus rămânerea Marii Britanii pe piața unică și în uniunea vamală și urmează să prezinte vineri viziunea guvernului său asupra parteneriatului post-Brexit dorit de ea.

Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a atacat luarea de poziție a laburiștilor, explicând în cotidianul The Telegraph că prin rămânerea în uniunea vamală Marea Britanie ar pierde controlul aspra politicii sale comerciale și nu ar putea încheia acorduri de comerț liber cu alte țări ale lumii.

Liderul stângii britanice pledează la rândul său pentru „o nouă relație cu piața unică, care include un acces pe deplin liber de drepturi” la piața europeană.

„Vom încerca de asemenea să negociem protecții, clarificări sau exceptări acolo unde acestea sunt necesare”, în special în serviciile publice, ajutoarele de stat și detașarea de angajați, a subliniat el.

Duminică, mai mult de 80 de personalități laburiste, printre care numeroși parlamentari, l-au îndemnat pe Jeremy Corbyn să se angajeze pentru menținerea țării pe piața unică europeană, ce permite libera circulație a bunurilor, persoanelor, capitalurilor și serviciilor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...