În această zi nu ai voie să plângi, iar tinerii care formează un cuplu trebuie să se sărute. Obiceiuri și tradiții de Dragobete

targ-de-dragobete_516461

Dragobete este un personaj preluat de la vechii daci şi transformat ulterior într-un protector al tinerilor şi patron al iubirii. Urmând firul anumitor legende populare, se pare că Dragobete nu era nimeni altul decât fiul babei Dochia, un flăcău extrem de chipeş şi iubăreţ, care seducea femeile ce îi ieşeau în cale. Dragobete a rămas însă până în ziua de astăzi ca simbolul suprem al dragostei autohtone. În această zi semnificativă pentru îndrăgostiții care celebrează iubirea, am selectat cele mai populare tradițiile și obiceiurile de 24 februarie.

#1. În această zi de mare sărbătoare, tinerii îmbrăcaţi în straie frumoase, cuvincioase obişnuiesc să se strângă în păduri şi să culeagă în buchetele cele dintâi flori ale primăverii.

Culesul florilor se continua cu voie bună şi cântece, cu un fel de joc numit „zburătorit”. La ceasul prânzului, fetele pornesc în fugă către sat, iar băieţii le fugăresc, încercând să le prindă şi să le dea un sărutat. Dacă băiatul îi este drag fetei, aceasta se lăsa prinsă, ulterior având loc şi sărutul considerat echivalent al logodnei şi al începutului iubirii între cei doi. Înspre seara, logodna urma să fie anunţată comunităţii satului şi membrilor familiei.

Acest obicei a dat naştere celebrei strigături sau ameninţări glumeţe „Dragobetele săruta fetele!”

#2. Dacă vremea e mohorâtă în această zi, dacă e foarte frig, ploua sau ninge, tinerii se strâng într-o casă „să facă de Dragobete”, să petreacă, să lege prietenii, să se ţină de jocuri şi ghiduşii

#3. Fetele tinere obişnuiesc să arunce acuzaţii pentru farmecele de urâciune făcute împotriva rivalelor în iubire.

#4. Tinerii flăcăi îşi crestează uşor braţul în forma unei cruci şi îşi ating tăieturile rostind jurământul de a rămâne pe viaţa fraţi de sânge.

#5. Cu ocazia acestei zile, bătrânii satului acordă o îngrijire specială animalelor din ogradă, dar şi păsărilor.

#6. Sacrificarea animalelor este interzisă în această zi.

#7.  În această zi, tinerii îşi unesc destinele prin logodnă, promiţându-şi credinţa şi iubire.

#8. Fetele tinere necăsătorite strâng zăpada rămasă pe alocuri, zăpada cunoscută drept “zăpada zânelor”. Apa rezultată prin topire e considerată ca având proprietăţi magice în iubire şi în descântecele de iubire, dar şi în ritualurile de înfrumuseţare.

#9. În această zi, fetele trebuie să se întâlnească cu persoane de sex masculin. Altfel nu vor avea deloc parte de iubire de-a lungul întregului an.

#10. Din pământ se scot rădăcini de spânz (plantă erbacee toxică cu rizomul gros și ramificat în numeroase fibre lungi, cu frunze palmate, cu florile roșii aplecate în jos, care se folosește în medicină) pe care oamenii le folosesc ulterior drept leac pentru vindecarea anumitor boli.

#11. Este obligatoriu ca în această zi bărbaţii să se afle în relaţii cordiale cu persoanele de sex feminin.

#12. Bărbaţii nu au voie să necăjească femeile şi nici să se angajeze în gâlcevi căci astfel îi aştepta o primăvară cu ghinion şi un an deloc prielnic.

#13. Atât băieţii, cât şi fetele au datoria de a se veseli în această zi pentru a avea parte de iubire întreg anul.

#14. Dacă vor ca iubirea să rămână vie de-a lungul întregului an, tinerii care formează un cuplu trebuie să se sărute în această zi.

#15. Lucrările câmpului, ţesutul, cusutul, treburile grele ale gospodăriei nu sunt permise în această zi. În schimb, curăţenia este permisă, fiind considerată aducătoare de spor şi prospeţime.

#16. Nu ai voie să plângi în ziua de Dragobete. Se spune că lacrimile care curg în această zi sunt aducătoare de necazuri şi supărări în lunile care vor urma.

#17. Fetele tinere, curioase să îşi afle ursitul, îşi pun busuioc sfinţit sub pernă, având credinţa că Dragobetele le va ajuta să găsească iubirea adevărată.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente