Este declaraţia semnată de 15 ONG-uri care au prezentat astăzi o radiografie a atacurilor asupra organizaţiilor societăţii civile din partea persoanelor publice, a funcţionarilor publici, bloggerilor, dar şi a instituţiilor mass-media afiliate unor partide.

Autorii spun că astfel au vrut să atragă atenţia asupra faptului că atacurile împotriva societăţii civile sunt nu doar un pericol pentru funcţionarea acestor organizaţii, dar şi o ameninţare la adresa democraţiei.

Documentul arată că cele mai multe atacuri în adresa societăţii civile au fost lansate de exponenţii PD şi PSRM, dar şi instituţiile de presă care fac parte din holdingul media controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc.

În mare parte, atacurile documentate reprezintă articole mass-media sau intervenţii şi declaraţii publice care prezintă ONG-urile drept organizaţii ce promovează interesele ţărilor străine sau sunt afiliate partidelor politice.

Totodată, au fost înregistrate cazuri de excludere a organizaţiilor societăţii civile din procesul de elaborare a politicilor publice sau au fost lansate iniţiative legislative menite să deterioreze mediul lor de activitate şi chiar să limiteze funcţionarea lor.

ONG-urile semnatare susţin că scopul acestor atacuri pare să fie descurajarea sectorului asociativ de a se implica activ în afacerile publice sau de a critica iniţiativele legislative din parte guvernării care pun în pericol democraţia. Formaţiunile politice vizate nu au comentat deocamdată aceste acuzaţii.