Înainte de lansarea oficială a lucrărilor de reparaţie a Preşedinţiei, jurnaliştii au fost lăsaţi să filmeze şi să fotografieze în ce stare se află clădirea acum. În holul instituţiei au fost puse mai multe imagini, din care se vede cum va arăta Preşedenţia după renovare. Cert este că o bună parte din lucrări a fost deja executată şi e nevoie doar de finisare. Au fost instalate vitraliile, a fost pusă o mare parte din pavajul de granit pe podele şi scări, iar în interior a fost amenajată pardoseală de marmură. Totodată, o bună parte din încăperile instituţiei au rămas neatinse în timpul violenţelor din aprilie 2009. Reprezentanţii companiei turceşti Sonbay Group, care a câştigat o licitaţie organizată de Guvernul de la Ankara, spun că vor executa toate lucrările de reparţie şi vor aduce şi mobila. Renovarea Preşedinţiei ar urma să fie încheiată în luna august, ceremonia de inaugurare fiind planificată pentru Ziua Independenţei, când la Chişinău va veni preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Deşi până ieri pe site-ul companiei din Turcia era scris că lucrările de renovare vor costa 7 milioane 180 de mii de euro, acum această informaţie a dispărut, iar reprezentantul Sonbay Group a declarat astăzi că suma se va ridica de fapt la 10 milioane de euro. Igor Dodon s-a cam încurcat în cifre spunând că guvernanţii estimau anterior costurile reparaţiei Preşedinţiei la 200-300 de milioane de lei, o sumă mult prea mare, potrivit lui. Problema e că cele 10 milioane de euro estimate de firma de la Ankara reprezintă, la fel, peste 200 de milioane de lei.

Întrebat care au fost condiţiile acordării acestui ajutor pentru renovarea clădirii Preşedinţiei, Dodon a spus că "nu trebuie să căutăm nod în papură". Analistul politic Alexei Tubure susţine însă că modul în care a fost prezentat ajutorul pentru reparaţia Preşedinţiei trezeşte suspiciuni de corupţie. De cealaltă parte, Igor Dodon a spus că nu vede o problemă în faptul că reparaţia uneia dintre cele mai importante instituţii ale statului este finanţată de un stat străin.