Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
10.07.2015

Directorul adjunct al Agenţiei Proprietăţii Publice şi fostul viceministru al Economiei au fost recunoscuţi în calitate de bănuiţi în dosarul BEM

Directorul adjunct al Agenţiei Proprietăţii Publice şi fostul viceministru al Economiei au fost recunoscuţi în calitate de bănuiţi în dosarul BEM

În cadrul investigaţiei extinse vizând fraudele din sectorul financiar-bancar, procurorii continuă acţiunile de urmărire penală, care vizează diverse perioade ale administrării instituţiei financiare, persoanele care au realizat această administrare, acţiunile/inacţiunile autorităţilor şi instituţiilor publice de diferit rang.

Astăzi, directorul adjunct al Agenţiei Proprietăţii Publice şi fostul viceministru al Economiei au fost recunoscuţi în calitate de bănuiţi. În acţiunile acestora se reţine bănuiala rezonabilă privind comiterea neglijenţei în serviciu, exprimată prin îndeplinirea necorespunzătoare a atribuţiilor pe parcursul perioadei iulie-august 2013, care a generat pierderea pachetului majoritar de acţiuni al statului în Banca de Economii.

Între timp, procurorii au avut mai multe întrevederi cu reprezentanţii FBI, iar în adresa autorităţilor competente din SUA a fost expediată o cerere de asistenţă juridică în vederea elucidării circumstanţelor fraudelor bancare comise cu implicarea companiilor off-shore. 

Amintim că, recent, grupul de anchetă a audiat mai mulţi funcţionari de diferit rang, inclusiv actualul ministru al Justiţiei Vladimir Grosu,  vicepreşedintele Parlamentului Liliana Palihovici, deputatul Oleg Reidman, fostul ministru al Finanţelor Veaceslav Negruţa, fostul preşedinte al Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe Veaceslav Ioniţă, dar şi alte persoane din domeniul public.

În cadrul aceluiaşi dosar a fost citat fostul şef al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare Artur Gherman. Acesta a fost audiat asupra circumstanţelor referitoare la modul de înregistrare a modificărilor în Registrul de Stat al Valorilor Mobiliare, ca urmare a emisiei suplimentare de acţiuni la SA Banca de Economii (peste 80 000 000 de lei), precum şi asupra modului de executare a deciziei Curţii Supreme de Justiţie din 27 noiembrie 2014 prin care s-a dispus anularea Hotărârii CNPF de înregistrare a acţiunilor din cadrul emisiei suplimentare.

Procurorii au dispus ridicarea unor documente şi acte de la sediile Parlamentului Republicii Moldova, Cancelariei de Stat a Guvernului, Băncii Naţionale a Moldovei, Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, Agenţiei Proprietăţii Publice, Ministerului Finanţelor, precum şi de la Comitetul Naţional de Stabilitate Financiară.

Paralel, de la entităţile menţionate a fost solicitată prezentarea informaţiei cu privire la adoptarea hotărârilor de Guvern prin care cele trei instituţii financiare, BEM, Banca Socială şi Unibanc, au beneficiat de mijloace băneşti din rezervele BNM în perioada de după 27 noiembrie 2014. Totodată, s-a dispus ridicarea actelor aferente numirii reprezentanţilor statului în Consiliul SA Banca de Economii în perioada 2009-2014, urmând a fi dată o apreciere juridico-penală a acţiunilor sau inacţiunilor acestora în calitate de delegaţi ai statului.

După examinarea documentelor, puse la dispoziţia grupului de anchetă, procurorii vor purcede la o altă etapă de audieri a persoanelor cu demnitate publică, urmând să se expună şi asupra statutului procesual al acestora.

Acţiunile descrise sunt realizate după ce la 25 mai curent, Procurorul General a dispus extinderea investigaţiilor penale vizînd fraudele din sectorul financiar-bancar şi verificarea acţiunilor/inacţiunilor factorilor de decizie şi a instituţiilor de stat responsabile în domeniu.

Pe măsura desfăşurării investigaţiilor vor fi oferite detalii suplimentare, anunță Serviciul de presă al Procuraturii Generale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus