Republica Moldova și Ucraina vor avea patrule comune la frontieră

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Guvernul ucrainean a aprobat săptămâna aceasta un plan pentru organizarea de patrule comune la granițele cu România, Republica Moldova, Polonia, Slovacia și Ungaria, relatează agenția Interfax Ucraina.

Conform planului aprobat, guvernul de la Kiev trebuie să semneze cu cel de la București un acord pentru desfășurarea unor astfel de patrule la granița româno-ucraineană.

În document se solicită de asemenea luarea de măsuri de îmbunătățire a patrulării comune la graniță cu organismele de supraveghere a frontierelor din Polonia, Slovacia, Ungaria și R. Moldova, prin inspecții comune la frontieră în cadrul cărora se vor folosi dispozitive tehnice, precum și prin programe de instruire comune.

Cât despre Republica Moldova, conform sursei citate aceasta a promis adoptarea proiectului de lege privind un nou acord bilateral cu Ucraina care să reglementeze controlul persoanelor, bunurilor și al mijloacelor de transport care traversează granița dintre cele două țări.

Documentul adoptat de guvernul de la Kiev detaliază modul de desfășurare a schimbului de date statistice și de informații analitice între Ucraina și România la granița dintre cele două țări, precum și cel al contactelor la punctele de frontieră ucraineano-moldovene.

De asemenea, autoritatea ucraineană însărcinată cu supravegherea granițelor și Ministerul ucrainean de Externe trebuie să asigure condițiile pentru primirea de asistență permanentă din partea Agenției europene pentru supravegherea frontierelor — Frontex, Grupului UE de sprijin pentru Ucraina, Misiunii UE pentru reforma sectorului de securitate civilă din Ucraina (EUAM) și a Misiunii UE de asistență la frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM).


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...