Este Putin păpuşarul Greciei?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Pe măsură ce grecii se îndepărtează de Uniunea Europeană, Kremlinul este pregătit să profite la maximum, unele zvonuri sugerând că Vladimir Putin este deja cel care ia deciziile la Atena.

Respingerea categorică a planului de salvare al creditorilor de către o majoritate puternică a grecilor a șocat Bruxelles-ul și nu numai, scrie John R. Schindler, într-un articol pentru Daily Beast.

Citeşte şi: De ce a așteptat Putin cu sufletul la gură rezultatul referendumului din Grecia

61 la sută dintre grecii veniți la urne nu vor să audă de „reparațiile” pe care Uniunea Europeană le-ar face pentru salvarea sistemului lor fiscal ajuns în colaps.

Cum va evolua situația de acum încolo este întrebarea pe care și-o pune o lume întreagă. Dacă Atena nu va veni cât mai curând cu un plan financiar revizuit și mai ales realist, expulzarea din zona euro pare iminentă. Dacă mulți se tem pentru că acest lucru va provoca instabilitate financiară pentru Europa, există o țară care pare să savureze această criză.

Legăturile strânse dintre Grecia lui Tsipras și Rusia lui Putin

Această țară este Rusia. N-ar trebui să fie o surpriză pentru nimeni care a fost atent în ultima perioadă la eforturile susținute ale lui Vladimir Putin de a submina UE și NATO că Moscova este gata să profite politic cât de mult poate de prăbușirea financiară a Greciei.

Citeşte şi: (VIDEO) Discurs extraordinar al liderului ALDE la adresa lui Tsipras, în Parlamentul European

În dimineața de după referendum, premierul grec Alexis Tsipras a vorbit cu Putin, cu o zi înainte ca liderul de la Atena să discute cu președintele american Barack Obama.

De asemenea, legăturile strânse dintre Atena și Moscova nu sunt o noutate și nici un secret. După ce a ajuns premier, primul contact al lui Tsipras pe linia de politică externă a fost cu ambasadorul Moscovei, nu cu partenerii UE și NATO.

În plus, partidul de guvernare al Greciei, Syriza, împărtășește mare parte a viziunilor lui Putin despre lume, inclusiv cele anti-americane și anti-NATO. Și chiar dacă orientarea politică de extremă stânga ar trebui să facă din Syriza un partener improbabil pentru Kremlinul conservator, chiar tradiționalist al lui Putin, valorile antioccidentale comune par să fie de ajuns.

Legăturile strânse ale Syrizei cu Moscova există la mai multe niveluri și nu sunt o noutate, iar armonia ideologică a fost acompaniată de afacerile profitabile din culise.

Citeşte şi: The Telegraph: Tsipras n-a avut intenţia să câştige referendumul

Îngrijorările NATO referitoare la Grecia

Deloc surprinzător, având în vedere criza politică și financiară din Grecia, sentimentele anti-UE și anti-americane sunt profunde în rândul elenilor, până la un grad negăsit în orice altă țară NATO, iar îngrijorările devin tot mai mari că Atena cade pe orbita Moscovei.

La sediul NATO, reprezentanții greci sunt priviți cu o suspiciune tot mai crescută, iar mulți din interiorul Alianței se tem că informațiile împărtășite cu Grecia ajung la Moscova.

Este însă prematur de sugerat că Grecia ar putea efectiv să părăsească NATO, și mai puțin probabil Uniunea Europeană, din moment ce Atena obține beneficii considerabile din ambele parteneriate, însă trebuie să ne întrebăm serios pe cine simpatizează cu adevărat elenii. În plus, Grecia și Rusia împart o credință ortodoxă comună.

Grecia, alături de Rusia în jocul spionărilor

Implicarea serviciilor de informații ruse în tumultul de astăzi din Grecia joacă un rol important, cu toate că este un subiect rareori discutat deschis. Grecia a fost mult timp un loc de joacă pentru spionii Kremlinului. În timpul Războiului Rece, agenții KGB au lucrat în Grecia fără nicio grijă că ar putea fi prinși sau pedepsiți, iar spionii sovietici s-au infiltrat foarte adânc în politică și societate, mai arată sursa citată.

Sub conducerea lui Vladimir Putin, astfel de legături acoperite au fost restabilite, iar activitățile serviciilor secrete rusești în Grecia de astăzi se bucură de un grad de deschidere pe care nu l-au avut niciodată în vremurile sovietice. De când Syriza a ajuns la putere, contingentul deja semnificativ de ofițeri ruși din serviciile secrete care operează în Atena sub acoperiri oficiale (de obicei ca diplomați) s-a întărit, potrivit oficialilor de securitate occidentali.

Citeşte şi: Tsipras l-a sunat pe Obama pentru a-i cere sprijinul în negocierile cu creditorii

Întâlnirile prietenești dintre oficialii greci și reprezentanții serviciului militar de informații al Rusiei, detectate de agenția de informații a NATO, au fost subiect de discuții și de îngrijorări la Bruxelles, Washington și nu numai.

Și nu e ca și cum Syriza a ascuns toate acestea. Ministrul Apărării, Panos Kammenos, a semnat un memorandum de înțelegere între Institutul pentru Studii Geopolitice din Atena și instituția omoloagă din Moscova, Institutul Rus pentru Studii Strategice (RISI), la scurt timp după o vizită în capitala rusă.

Cu toate acestea, RISI nu este un think tank obișnuit, fiind condus de Leonid Resetnikov, un ofițer KGB de carieră, care este totodată directorul de analiză al Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR), un fel de ONG care funcționează ca imagine publică a vastului aparat de informații al lui Putin. Oficial, RISI nu se află sub aripa SVR, fiind trecut sub tutela administrației prezidențiale, însă niciun serviciu de informații occidental nu acceptă ca adevărat acest lucru.

De asemenea, și premierul Tsipras a vizitat sediul RISI, întărind astfel faptul că unul dintre cele mai importante parteneriate ale Greciei, țară membră NATO și UE, este cu Serviciul de Informații Externe al lui Putin. Actualele evaluări guvernamentale care vin de la Atena „arată ca și cum ar fi scrise de SVR – ceea ce probabil că așa e”, a acuzat un oficial european din domeniul serviciilor de informații.

„Am avut întotdeauna îndoielile noastre în legătură cu grecii. Însă situația de astăzi este chiar și mai gravă decât a fost în timpul Războiului Rece. Rușii conduc din umbră spectacolul”, mai spune acesta.

Citeşte şi: Putin și Tsipras au vorbit la telefon despre situația din Grecia

Zvonurile că banii și influența Rusiei determină deciziile la Atena – sau cel puțin joacă un rol important în luarea lor – nu sunt un secret în cercurile de securitate ale NATO. Faptul că Putin vrea să destabilizeze legăturile și așa tot mai slabe ale Greciei cu UE și NATO se poate vedea cu ochiul liber și pare că reușește de minune.

Un fost ofițer CIA, cu experiență în problemele elene, susține că grecii „sunt doar teoretic de partea noastră”, iar serviciile de informații americane nu au avut niciodată încredere deplină în greci. Relațiile dintre cele două părți au suferit ani la rând, iar lucrurile devin din nou neplăcute.

Donald Tusk, sfat amical pentru Grecia, cu referire la Putin: Căutați ajutor printre prieteni, nu printre dușmani.

„Este ca în trecut când nu aveam încredere în greci și ei nu aveau încredere în noi. Doar că acum Putin este în centrul jocului”, spune fostul ofițer CIA.

Timpul va stabili dacă Moscova poate obține o victorie strategică din haosul tot mai mare ce domnește în Grecia. Însă mai există doar mici îndoieli că legăturile foarte puțin ascunse ale guvernului Syriza cu Kremlinul, mai ales cu serviciile sale de informații, dau dureri mari de cap oficialilor NATO și UE deopotrivă.

Citeşte şi: (FOTO și VIDEO) Un australian vine în Grecia să ajute un pensionar fotografiat în timp ce plângea în faţa unei bănci


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...