„Declaraţia dlui Filip la conferinţa de la München nu va obţine nici respectul Rusiei şi nici respectul sau aprobarea partenerilor occidentali. Dl Filip a făcut declaraţia unui şef de Guvern disperat să obţină bunăvoinţa Rusiei. Dl Filip spune: „noi dorim o relaţie prietenoasă cu Moscova în care cooperarea noastră comercială nu va fi politizată; o relaţie în care se va vedea o dorinţă reală de a ajuta dialogul bilateral”, a declarat expertul în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

„Sensul acestei declaraţii este: „vă rugăm, vă implorăm, redeschideţi piaţa rusească pentru produsele moldoveneşti”, iar în ceea ce priveşte trupele ruseşti de ocupaţie de pe teritoriul Republicii Moldova, dl Filip spune că „speră să vadă o dorinţă reală de a ajuta reglementarea conflictului transnistrean şi de a retrage forţele”. Deci, o declaraţie disperată, o declaraţie care denotă neprofesionalismul politicii externe a Republicii Moldova la cel mai înalt nivel la Chişinău”, a mai spus Vladimir Socor.

În context, comentatorul spune că Republica Moldova ar putea urma exemplul Ucrainei, care face demersuri internaţionale privind desfăşurarea unei misiuni de pacificare.

„Ucraina, recent, printr-o legislaţie a Parlamentului ucrainean, a declarat că „trupele ruseşti din estul Donbasului sunt trupe de ocupaţie”. Republica Moldova ar putea să profite de acest context internaţional, să urmeze exemplul Ucrainei. Mai mult decât atât, Ucraina speră, doreşte, face demersuri internaţionale împreună cu Statele Unite ale Americii pentru desfăşurarea unei misiuni internaţionale de pacificare în Donbas, în teritoriul ocupat de ruşi. Republica Moldova ar putea să urmeze acest exemplu. Nu o face, deoarece Plahotniuc are motive să se teamă de Rusia, mai ales că urmează alegeri parlamentare în noiembrie şi candidatul pro-rus Igor Dodon va obţine desigur un rezultat bun, un rezultat care se va datora în bună parte parteneriatului dintre Igor Dodon şi dl Plahotniuc”, a explicat analistul politic de la Fundaţia Jamestown. 

Tot în cadrul acestui interviu, Victor Socor spune că „Plahotniuc a pierdut controlul relaţiilor cu Rusia. Vedem din declaraţiile şi ale lui Filip la Munchen, dar şi din declaraţia tot la München a ministrului de Externe, Tudor Ulianovschi, după întâlnirea sa cu ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov. Moldova doreşte să repare relaţiile cu Rusia. Declaraţiile acestea chiar au o notă de oarecare umilinţă din partea dlui Filip şi a dlui Ulianovschi. Evident, este o ficţiune, dar Chişinăul se agaţă de această ficţiune, se teme să renunţe la ficţiunea parteneriatului strategic cu Rusia. În timp ce Ucraina declară Rusia putere ocupantă, Moldova se agaţă de ficţiunea unui parteneriatul strategic cu Rusia şi solicită Rusiei o îmbunătăţire a relaţiilor”.

„Plahotniuc a sperat ca Dodon să deschidă Republicii Moldova piaţa rusească şi să-i deschidă şi dlui Plahotniuc o pârtie politică îndărăt spre reconciliere cu Kremlinul. Aşa se explică faptul că dl Plahotniuc l-a adus pe dl Dodon la putere ca preşedinte în noiembrie 2016; la fel se explică parteneriatul politic încheiat de domnii Plahotniuc şi Dodon pe baza schimbării sistemului electoral, care va asigura un sistem politic bipartid, o împărţire a puterii între partidele conduse de domnii Plahotniuc şi, respectiv, Dodon. Aceasta a fost miza lui Plahotniuc pentru a obţine în acest mod reconcilierea cu Rusia, iar aşa-zisa reglementare transnistreană este cealaltă cale pe care Plahotniuc încearcă să obţină reconcilierea cu Rusia”, a adăugat Vladimir Socor.

„Dacă Chişinăul oficial ar fi serios în privinţa Transnistriei, nu ar fi semnat protocoalele din noiembrie-decembrie anul trecut la Tighina şi la Viena, prin care Chişinăul cedează elemente de suveranitate Tiraspolului. Şi aceasta este o explicaţie a faptului că dl Plahotniuc caută să se reconcilieze cu Moscova prin intermediul unei aşa-zise reglementări transnistrene, de fapt, o suveranizare în paşi mici a Tiraspolului”, a conchis expertul.