Trimite e-mail | Printeaza
Social
21.02.2018

Inițiativă legislativă: Sesiunea de BAC ar putea fi susținută de patru ori pe an

Inițiativă legislativă: Sesiunea de BAC ar putea fi susținută de patru ori pe an

Grupul Parlamentar Popular European a înregistrat o inițiativă legislativă care prevede dublarea șanselor de susținere a examenelor de Bacalaureat. Astfel, pe parcursul unui an de studii ar putea fi organizate patru sesiuni de examinare, și nu două, așa cum prevede actuala legislație.

Autorii inițiativei propun ca, în caz de nepromovare a celei de-a doua sesiuni de examinare ordinare, candidații să mai poată susțină examenul de Bacalaureat de alte 2 ori în timpul anului, cu acoperirea costurilor de organizare repetată.

Deputații din Grupul PPE argumentează că actualele prevederi legale sunt restrictive și creează bariere celor care doresc să promoveze învățământul liceal. Mai mult, parlamentarii consideră nejustificat termenul de așteptare de 12 luni, conform actualelor prevederi, pentru a susține repetat examenul la disciplinele la care elevii au obținut note mai mici decât 5.

„Cunoștințele elevilor pot fi deteriorate sau modificate din cauza termenului de așteptare extins nemotivat. Posibilitatea de a susține examenul de Bacalaureat ar trebui să fie creată și pe parcursul anului, nu doar în perioada de vară”, se arată în nota explicativă a proiectului de lege.

Vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, susține că actualele prevederi legislative nu sunt pentru elevi, dar mai mult împotriva lor.

„Este incorect ca elevilor să li se limiteze oportunitățile de a susține examenul de Bacalaureat. Prin aceste modificări de legislație ne propunem să creăm mai multe oportunități de promovare a acestor examene și să le oferim mai multe șanse elevilor să nu li se anuleze rezultatele pozitive obținute”, a declarat Valeriu Ghilețchi.

Mihaela Spătaru, membra Grupului PPE, menționează că acest proiect de lege are drept scop eliminarea barierelor birocratice în procesul de susținere a Bacalaureatului și de admitere la universități.

„Tinerilor care nu promovează acest examen de bacalaureat nu le sunt oferite soluții. În 2017 vorbim de 5853 tineri care fie au picat BAC-ul, fie, din diverse motive nu s-au prezentat la acest examen. Cred că este important și noi ne dorim să asigurăm și tinerilor care nu dau sau nu se pot prezenta la examenul de bacalaureat posibilitatea de a urma cariera profesională pe care și-o doresc”, a declarat Mihaela Spătaru.

Deputații din Grupul PPEM au mai specificat că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va fi responsabil de organizarea și stabilirea taxelor de înscriere la sesiunile repetate de Bacalaureat în funcție de costurile aferente de organizare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus