„Asistăm la o crimă în continuă desfăşurare, din 2009 încoace, pentru că toate se leagă una de alta. Partajarea instituţiilor de drept, atacurile raider, spălările de bani, alegeri falsificate, mass-media oligarhizată, electorat cumpărat, culminând cu miliardele sustrase din bănci. M-aş ruga de UE, FMI, Banca Europeană, să nu dea bani acestei guvernări, pentru că banii sunt furaţi, există suspiciuni pe 80 la sută. Să nu dea bani până nu se fac reforme şi până nu scăpăm de clanul mafiot de la guvernare. Trebuie să ne pregătim de schimbarea acestei clase politice şi eu cred că se poate”, afirmă jurnalistul.

În cadrul aceleiaşi emisiuni, ex-ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa, a menţionat că jaful de proporţii din sistemul bancar al RM a făcut „celebră” ţara noastră pe plan mondial. „Miliardul dispărut din sistemul bancar e, fără discuţii, cel mai grav ce s-a întâmplat în RM în ultimii ani, iar restul ce a fost sunt fumigene ca oamenii să nu observe ceea ce se întâmplă. Acel miliard va ajunge povară fiscală crescândă, dacă va fi transformat în datorie, şi vom simţi mulţi ani consecinţele. RM a devenit cel mai cunoscut stat în lume, datorită acestui furt. Unii vin şi ne vizitează nu din considerente turistice, dar să mai facă şi ei o tranzacţie, două, că au aflat că aici se poate”, susţine fostul ministru.

Invitaţii emisiunii s-au referit, în special, la reforma justiţiei, făcând o paralelă cu cea din România.

„Diferenţa între noi şi România, dacă vreţi la nivel de preşedinte, Timofti şi Băsescu. Băsescu a insistat foarte mult ca în sistem să ajungă oameni care pot genera reforme, pot schimba sistemul. La noi Timofti vine cu acea rezoluţie că există suspiciuni rezonabile şi aici se sfârşeşte totul. Băsescu însă a dus o luptă continuă cu justiţia, cu sistemul judecătoresc, şi s-a ajuns pe formula DNA-ului. Băsescu a riscat foarte mult şi reforma sistemului judecătoresc i se datorează foarte mult”, consideră jurnalistul Ion Terguţă.

Totodată, jurnalistul a accentuat o declaraţie a preşedintelui român Klaus Iohannis, făcută zilele trecute la Suceava, când i-a înmânat preşedintelui Nicolae Timofti titlul de Doctor Honoris Causa. „Iohannis a spus că i se oferă acest titlu pentru că este „artizanul acestui sistem judecătoresc din RM”. Mi se pare ambiguă această declaraţie în situaţia în care avem ani de când criticăm acest sistem monstruos şi extraordinar de corupt”, a menţionat Ion Terguţă.

„Orice reformă are nevoie de un lider care ştie de unde porneşte şi unde vrea să ajungă. Pentru o persoană care vine din acest sistem, care a crescut în el, e cel mai greu să-l reformeze, pentru că există anumite relaţii, inclusiv grade de rudenie. Trebuie să fie o persoană care se dezice de tot ce l-a format ca judecător, să intre în conflict cu sistemul. Băsescu nu e din sistem, dânsul şi-a permis asumarea riscurilor politice, să lupte cu sistemul. Timofti însă a fost crescut de acest sistem”, a adăugat ex-ministrul Negruţa.

De cealaltă parte, expertul anticorupţie Mariana Kalughin s-a arătat optimistă în privinţa faptului că, în ultima perioadă, în Consiliul Superior al Magistraturii apar voci care se împotrivesc sistemului.

„Reformele nu se fac pe hârtie. Poţi şi să nu ai o foarte bună strategie, importantă este integritatea, acţiunile. Oamenii trebuie să fie schimbaţi. În CSM, cu toate criticile, spre deosebire de perioadele anterioare, apar mai multe voci care se împotrivesc. Nu-mi aduc aminte ca în anii trecuţi să fi fost aşa ceva. Trebuiesc încurajaţi aceşti oameni. Va trebui ceva timp ca ei să ajungă în majoritate”, a declarat Mariana Kalughin.

De cealaltă parte, jurnalistul Vasile Năstase afirmă că toată problema constă în clasa politică, de unde porneşte totul. „Aceşti oameni nici nu trebuie luaţi în seamă, ei fac jocuri. Au făcut spectacol cu numirea lui Melniciuc, acum o fac cu Morozan, cumnatul lui Plahotniuc. Lucrurile sunt mimate, discutate din timp. Clasa politică coruptă e problema”, spune membrul Platformei DA.

În altă ordine de idei, fostul ministru al Finanţelor a declarat că, în cadrul negocierilor cu FMI pentru aprobarea unui nou program în capul mesei va sta scandalul din sectorul bancar.

„Din păcate, astăzi am ajuns în situaţia să vorbim despre incapacitate de plăţi pe intern. Avem angajamente şi aşteptări în partea ce ţine de cheltuieli, dar nu avem componenta pe venituri. Încasările sunt insuficiente. De altă parte, în urma scandalului din sectorul bancar, anul acesta 9% din venituri trebuiau să fie granturile care să intre în buget. Totodată, trebuiau angajate şi alte credite, însă toate vor fi ratate. Sistemul bancar, de aici va începe discuţia cu FMI şi aici Fondul va decide: venim sau nu la Chişinău. Am văzut o remarcă în declaraţia UE, căreia nu i s-a acordat atenţie. „UE suspendă finanţarea până la formarea unui guvern CAPABIL să negocieze un acord cu FMI. Deci nu este bătut în cuie că următorul guvern va fi capabil, automat, să întrunească această condiţie”, a adăugat Veaceslav Negruţa.

„Nu mai avem timp să mizăm pe inerţie, să nu facem nimic şi să sperăm doar că să nu fie mai rău. Am depăşit acea perioadă, acum e nevoie de un alt motor care să remişte RM din situaţia în care am ajuns. Rămân optimist să cred că furtul miliardului va avea finalitate, cu presiune pe intern şi extern. Cazul este mediatizat, admit că instituţiile statului şi entităţile externe vor ajuta la dezlegarea nodului pe care cineva l-a legat strâns. E nevoie de scos povara pusă pe umerii cetăţenilor care n-au meritat-o”, a mai spus fostul ministru al Finanţelor.

În replică, jurnalistul Ion Terguţă a declarat că nu crede că miliardul furat va fi întors. „Banii nu vor fi recuperaţi. La noi, în Europa, nu există precedente ca banii să fie întorşi. Ce cred eu că e bine e că cetăţenii au înţeles cum stau lucrurile şi au demonstrat asta la alegeri”, a punctat jurnalistul.