Nume
Parola
Vizualizări: 4364
7 proiecte din Regiunea de Dezvoltare Centru vor beneficia de finanțare europeană
Ialoveni, 21 Februarie 2018 — Uniunea Europeană va oferi peste 13 mln de euro pentru a aproviziona cu sisteme de apeduct și canalizare și pentru a spori eficiența energetică a mai multor clădiri publice. De această infrastructură vor beneficia peste 56 de mii de cetățeni în 7 de localități din Regiunea de Dezvoltare Centru.

Ca rezultat al realizării acestor proiecte, locuitorii din cele 3 localități vor avea acces la servicii îmbunătățite de alimentare cu apă și de canalizare, prin construcția a peste 35 km de apeduct magistral și rețea internă de distribuție de apă potabilă și 37 km de rețea de canalizare. Vor fi construite 2 stații de tratare a apelor și 3 stații de pompare a apelor reziduale. Din cele 7 proiecte - 4 țin de sporirea eficienţei energetice a instituţiilor de învăţământ. La prima etapă va fi realizat un studiu de fezabilitate cu sprijinul experţilor de la Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi apoi se va trece la executarea lucrărilor, programate să înceapă în 2019. Proiectele urmează a fi implementate pînă la finele anului 2020.

În acest sens,recent, la Chișinău au fost semnate 18 Memorandumuri de Înțelegere pentru realizarea eficientă a proiectelor, 7 dintre acestea cu localități din Regiunea de Dezvoltare Centru. Proiectul finanțat de Uniunea Europeană "Construcția infrastructurii de Aprovizionare cu Apă și Canalizare, precum și de Eficiență Energetică în clădirile publice" este implementat în cooperare cu proiectul "Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova" MSPL. Obiectivul general este de a construi și pune în funcțiune 10 proiecte de infrastructură în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare și 8 proiecte în domeniul eficienței energetice în clădirile publice, selectate în urma procesului de planificarea regională. Ca urmare a implementării acestor proiecte pînă la 200.000 de cetățeni din aproximativ 22 localități din Republica Moldova vor deveni beneficiari ai acestor măsuri.

Măsurile de eficiență energetică, care vor fi implementate în cadrul școlilor vor asigura condiții optime pentru activitatea profesională a personalului și studiile elevilor din mai multe localități. Cu privire la măsurile de aprovizionare cu apă și canalizare, principalele rezultate preconizate țin de îmbunătățirea infrastructurii pentru furnizarea serviciilor de aprovizionare cu apă și sporirea ratei de conectare a populației la acestea. Toate aceste măsuri vor contribui eventual la eliminarea disparităților rurale, dar și a celor urbane.

Contribuția financiară a Uniunii Europene pentru proiectul MSPL a început în anul 2013. Ca urmare a Acordului semnat între Germania și UE pentru implementarea acestui proiect, astăzi are loc evenimentul de semnare oficială a Memorandumurilor de Înțelegere pentru implementarea măsurilor de modernizare a serviciilor publice locale în sectoarele vizate.

Menționăm că bugetul total al Proiectului finanțat de Uniunea Europeană este de circa 43 milioane Euro oferite de Uniunea Europeană, iar implementarea acesteia este prevăzută până la finele anului 2020.