/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Licitații „de ochii lumii”. ONG-urile au descoperit abateri în procesul de achiziții

missing
20 februarie 2018, ora 18:17

Experții asociației au monitorizat procesul de achiziționare a produselor alimentare în școlile și grădinițele din capitală și au constatat că de cele mai multe ori licitațiile sunt repartizate între ofertanți astfel încât încă nu s-a întâmplat ca aceștia să concureze pentru aceleași loturi de produse.

În jur de 90 de loturi care au fost în cadrul a trei achiziții publice pentru toate a fost doar câte o singură ofertă,” a spus Ala Revenco, fondatoarea Asociației „Părinți solitari”.

Participarea la oricare achiziție publică este benevolă pentru fiecare agent economic. Faptul că la anunțul de licitație nu participă alți agenți economici noi nu suntem, nici noi, nici Primăria nu poate condiționa participarea nimănui,” a spus Viorica Negrei, șef interimar Direcția Educație.

O altă concluzie a experților: combinatele de alimentație câștigă anual peste un milion de lei în afara contabilității. Asta în timp ce oficial arată că lucrează în pierdere.

Luând în considerație că nu avem un proces transparent a produselor și nici un proces transparent de calculare a costurilor suplimentare, nu putem ști care este rentabilitatea acestor combinate,” a adăugat Revenco.

Până acum n-au fost combinate municipale, aveau statut de întreprinderi de stat, nu-i mai gestiona nimeni. O să fie niște modificări la Consiliul Municipal,” a declarat Marcel Zambițchi, șef Direcția Comerț.

Un alt aspect care a stârnit dubii ține de achizițiile de mică valoare. Într-un singur an, Direcția educație a efectuat aproape 300 de achiziții de acest gen – adică tranzacții încheiate direct cu agentul economic… fără licitație.

Avem cazuri când într-o zi au fost achiziții câte 4-5 contracte în aceeași zi, în special în perioada când se încheie contracte pentru reparație,” a spus Revenco.

Fiecare instituție separat pentru care s-au făcut achiziții pentru lucrări au necesități separate, specifice instituției de învățământ. Necesitățile sunt scoase în evidență prin solicitarea de la instituțiile de învățământ în diferite etape ale anului calendaristic,” a adăugat Negrei.

Grupul de lucru care a monitorizat achizițiile publice a depistat deficiențe și în ceea ce privește organizarea licitațiilor, inclusiv faptul că acestea sunt organizate „de ochii lumii”, adică formal.

Este gata și procesul verbal, cu decizia. Rămâne doar de semnat. Discuțiile au avut loc după cortină,” a declarat Olesea Stamate, președinte Asociația pentru Guvernare Eficientăși Responsabilă.

O altă abatere sunt ofertele „fabricate”.

De exemplu din cinci oferte care au fost depuse, trei oferte au fost descalificate pentru diverse motive, rămân două oferte și ambele oferte sunt ale aceleiași persoane,” a adăugat Stamate.

Cei de la Agenția pentru Achiziții Publice nu au fost de găsit astăzi pentru a comenta concluziile experților. Aceștia au monitorizat achizițiile publice în perioada septembrie 2017 – ianuarie 2018.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram