(foto) „Chișinăul de seară – orașul luminilor”. Ce clădiri din Capitală vor fi iluminate anul acesta

2-RGB-1024×680

Trei obiective istorico-culturale valoroase din Chișinău vor fi iluminate în acest an. Acestea au fost selectate de către mai mulți tineri arhitecți și designeri. Proiectele au fost prezentate ulterior în cadrul concursului„Chișinăul de seară – orașul luminilor”.

Concursul „Chișinăul de seară – orașul luminilor” a fost organizat de Agenția pentru Inspectare și Restaurare a Monumentelor. În cadrul competiției au fost înregistrați 50 de participanți, iar în final au ajuns doar 11 proiecte.

Lucrările au fost analizate de un juriu internațional format din: Alain Guilhot (Franța), Frederic Prevostat (Franța), Mihai Danciu (România), Serghey Makhno (Ucraina) și Dorin Ștefan (România).2-RGB-1024x680

Proiectul de iluminare al Palatului Național „Nicolae Sulac”, creat de Oleg și Nadejda Bajura, cât și cel al Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, semnat de masterandul Octavian Catlabuga au obținut același punctaj și au fost poziționate pe aceeași treaptă, autorilor revenindu-le câte 2.000 de euro. Al treilea proiect câștigător este al designerului Ilie Cebotari, care a propus un concept de iluminare pentru Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, premiat cu 1.000 de euro.

Toate 11 proiecte sunt magnifice și a fost complicat de jurizat. În 2018 punem baza unui nou brand – <Chișinăul de seară, oraș al luminii>, iar până în 2020 toate proiectele trebuie să fie realizate”, a declarat designerul și arhitectul de lumini Alain Guilhot.--1024x730 (1)

Chiar dacă a rămas impresionat de proiectele participante, francezul Frederic Prevostat a avut mai multe așteptări. „Am vrut să văd printre aceste obiective istorico-culturale și alte două simboluri ale Chișinăului: Porțile Orașului și Biserica Sfântul Pantelimon”.

Pentru că juriul a fost internațională, unul dintre membri a precizat că echipa va contribui și ajuta la realizarea proiectelor fie la Chișinău, fie de la distanță.IMG_0793-1024x367

Directorul Agenției pentru Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, a precizat că costurile pentru fiecare proiect se ridică până la 250.000 de euro, iar o mare parte a bugetului este asigurată de către municipalitate. Tot dânsul a adăugat că aceasta nu este o cheltuială, ci o investiție, întrucât proiectele de punere în lumină a acestor obiective istorico-culturale pot deveni importante atracții turistice.DM3965_b-1024x496

Cele trei proiecte învingătoare vor fi implementate în acest an, iar în următorii doi ani vor fi realizate alte 4 proiecte care s-au evidențiat: proiectul de iluminare al Primăriei, cel al Sinagogii Rabbi Țarilson, proiectul de punere în lumină a Circului și cel al iluminării străzii Veronica Micle.

Evenimentul oficial de decernare a premiilor va avea loc pe data de 3 martie curent.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente