11:19:18 19.04.2024
Stiri

Greșeala lui Victor Osipov

Opinii 10.07.2015 10:30 Vizualizări4478 Autor: Petru Bogatu
Greșeala lui Victor Osipov


Prezentul continuu // Să le obiectezi ucrainenilor, atacați de Putin, că încearcă să se pună la adăpost de o numeroasă forță rusească din Transnistria e culmea nesimțirii și inconștienței

Ceva se întâmplă cu unii politicieni de la Chișinău când ajung la Moscova. Acasă spun una, în capitala Rusiei fumează alta.

Vorbe necugetate

Acum câteva săptămâni, vicepremierul Victor Osipov afirma că pacificatorii ruși din Transnistria constituie un pericol. Sosit însă la Moscova, unde s-a întâlnit cu omologul său Dmitri Rogozin, a întors foaia.

A promis Kremlinului că, în condițiile în care Ucraina a denunțat acordul privind tranzitul militarilor ruși către provincia separatistă, Republica Moldova va ajuta să aprovizioneze pacificatorii. În plus, vicepremierul moldovean a reproșat Kievului faptul că ar fi îngrădit Rusiei căile de acces spre Tiraspol fără a consulta Chișinăul.

Dacă tăcea, filosof rămânea. Nu s-a putut abține și a mai aruncat o piatră în curtea ucrainenilor, susținând că blocarea mărfurilor accizabile din regiunea transnistreană ar fi o măsură excesivă care ar pune în dificultate comercianții onești.

Și de parcă toate acestea nu ar fi fost destule, s-a luat și de guvernatorul regiunii Odesa, Mihail Saakașvili. Osipov i-a sugerat să nu mai comenteze politica internă a Chișinăului.

Am avut senzația că vicepremierul moldovean și-a pierdut busola. Că nu-și dă seama pe ce lume se află.

Oripilați de declarațiile sale nesăbuite, unii bloggeri au exagerat, punându-i în cârcă mai mult decât merită. Ei i-au răstălmăcit vorbele, imputându-i că ar fi promis ajutor trupelor ruse din regiunea rebelă.

În realitate, Osipov a vorbit de pacificatorii dislocați legal în Transnistria, nu de regimentul militar rus a cărui prezență este considerată indezirabilă de autoritățile moldovene. Acesta urma să fie evacuat, în conformitate cu angajamentele luate de Rusia la summitul OSCE de la Istanbul din 1999, încă acum 13 ani.

Calcă alături cu drumul

Dar dincolo de interpretarea abuzivă de către unii autori a mesajului său, Victor Osipov a călcat alături cu drumul. El a amestecat inconsecvența cu impietatea și lipsa-i de discernământ.

Să le obiectezi ucrainenilor, atacați de Putin, că încearcă să se pună la adăpost de o numeroasă forță rusească din Transnistria e culmea nesimțirii și inconștienței. Ca și lui Saakașvili, de altfel, care ține cu dinții de securitatea regiunii Odesa, amenințată dinspre Transnistria.

Ca să nu mai spun că a le face cu ochiul rușilor din spatele unei Ucraine sângerânde e un semn nu doar de lașitate, ci și de atrofiere a instinctului autoconservării. Cum-necum, Kievul, sprijinit de UE și SUA, este astăzi un scut natural pentru Chișinău.

În loc să profite de situație pentru a cere Moscovei să se cărăbănească din Transnistria cu tot cu pacificatorii săi pentru a-i înlocui cu o poliție civilă sub mandatul OSCE, Osipov procedează exact pe dos. Se apucă să le facă rușilor concesii chiar în momentul în care aceștia au ajuns la strâmtoare.

Mai mult decât o crimă, e o greșeală

Chișinăul nu are niciun fel de obligații în fața Kremlinului în ceea ce privește transportul și aprovizionarea pacificatorilor ruși. Dacă Putin, după invazia împotriva Ucrainei, nu are cale liberă spre Transnistria, asta este problema lui.

S-o rezolve cum poate. Iar dacă va constata că nu are soluții, să ordone militarilor săi să-și ia catrafusele și să se retragă.

E mai mult decât o crimă, e o greșeală, spunea de Fouche, ministrul poliției sub Napoleon, când a aflat de executarea ducelui d’Enghien, acuzat pe nedrept de complot împotriva lui Bonaparte. Această injustețe era mai mult decât o crimă, întrucât discredita un regim și anunța consecințe politice grave.

Același lucru se poate spune și despre eroarea comisă de Victor Osipov. Cuvintele sale necugetate sunt pentru Moscova încă o probă de slăbiciune, iar pentru Ucraina și partenerii occidentali constituie o confirmare a suspiciunilor de versatilitate și joc dublu ce planează asupra puterii de la Chișinău de la formarea unui straniu Guvern minoritar încoace.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md