/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

/VIDEO/ Caritate cu operații simulate? RISE: Copiii erau supuși unor intervenții mimate

missing
19 februarie 2018, ora 19:14

„Este vorba despre acest grup criminal organizat care identifica copiii grav bolnavi, aduna bani de la oameni, din donații și ulterior copiii erau trimiși în Turcia. Acolo era simulată efectuarea unor intervenții chirurgicale. Deci, această schemă este descrisă în dosarul penal al Procuraturii”, spune Liuba Șevciuc, jurnalist RISE.

Una din presupusele victime ale grupării este Veronica. Potrivit RISE, în 2016 ea a aflat că fiica ei are nevoie de o operație la inimă. Nu avea bani, așa că a cerut ajutor celor de la Caritate.md. Acolo, Svetlana Sainsus i-ar fi propus să se adreseze la clinica „Medical Park” din Turcia, iar ulterior a ajutat-o să colecteze banii. Fetița Veronicăi a ajuns la clinica din Turcia prin intermediul Doinei și Ali Sirikci, reprezentanții spitalului în Moldova. Pe 31 martie 2016, ea a fost operată.

„Am mai făcut după operația dată o ecocardiografie. Mi-au zis că copilul este sănătos, gata, poate să facă tot ce vrea ea. Adică noi de boală chiar am uitat”, spune Veronica, mama fetiței.

Veronica le-a spus celor de la RISE că la plecarea din spital nu a primit actele de externare. Câteva luni mai târziu, fiicei sale i s-a făcut din nou rău. Medicii din Moldova i-au spus mamei că fetița ei nu a fost operată: „A început iarăși să-mi spună că mama mii rău, am insuficiență de aer. Verdictul doctorilor a fost același. Fetița are nevoie în continuare de tratament chirurgical”.

Faptul că fetița nu a fost operată în Turcia îl confirmă și avocatul „Medical Park” în Moldova. Doar că apărătorul declară că Veronica a fost anunțată despre aceasta.

„Medicii din Turcia au ajuns la concluzia că ea poate să nu facă această intervenție, însă în viitor, dacă va fi necesară, această intervenție clar că va fi.  Totul a fost adus la cunoștința părinților”, susține avocatul Gheorghe Amihalachioaie.

Jurnaliștii de la RISE au făcut publică inclusiv o discuție telefonică dintre soții Sirikci care vorbesc despre costuri și comisioane. Asta în timp ce Svetlana Sainsus spune că portalul Caritate.md nu are absolut niciun profit.

„Platforma nu are nici un procent. Ba mai mult, pot să spun cu sinceritate că este de foarte multe ori în pierdere”, menționează Svetlana Sainsus, co-fondator Caritate.md.

Șeful adjunct al PCCOCS, Vitalie Busuioc, a confirmat pentru TV8 că există o cauză penală pe faptele expuse, însă a evitat să pronunțe nume: „La moment se efectuează acțiuni de urmărire penală. După audierea a zeci de martori. Au fost trimise cereri rogatorii peste hotarele Republicii Moldovei anume pentru confirmarea sau infirmarea circumstanțelor care sunt supuse investigației”.

Deocamdată însă procurorii nu au primit nici un răspuns din partea comisiei rogatorii. Sergiu Diaconu, unul din proprietarii „Caritate.md” ne-a spus că nu vrea să comenteze ceea ce el a numit „acuzații nefondate”, precizând că va reveni în zilele următoare cu o reacție. La fel a comunicat pentru TV8 și co-fondatoarea „Caritate.md”, Svetlana Sainsus. Ea a menționat că va organiza o conferință de presă. Aceasta a reacționat însă dur la investigația RISE pe Facebook. Într-o postare, Sainsus a respins toate acuzațiile și declară că reporterii RISE au acționat la comandă. Sainsus scrie că show-ul va continua atunci când va reveni în țară. Ea mai menționează că cineva i-ar fi cerut o sumă de bani pentru ca investigația RISE să nu fie publicată. La rândul său, RISE neaga aceste insinuări si condamna atacul asupra jurnaliștilor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram