/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 754: Noi bombardamente și Putin în Piața Roșie. Chișinăul nu recunoaște alegerile din Rusia

/VIDEO/ Salută demisia lui Chirtoacă. Partidele construiesc deja strategii pentru anticipate

16 februarie 2018, ora 19:05

„Așa cum am spus de la început, cred că acest interimat trebuie să fie doar pentru o perioadă scurtă, deoarece Primăria are nevoie de o conducere care să-i asigure stabilitatea”, a scris Silvia Radu pe pagina sa de Facebook.

Au salutat gestul primarului și socialiștii, care au spus că aceasta este „una din puținele decizii corecte din cei zece ani de mandat ai lui Chirtoacă”. Iar cei din „Partidul Nostru” susțin că Dorin Chirtoacă s-a inspirat de la primarul de Bălți, Renato Usatîi.

„Domnul Chirtoacă demult trebuia să-și dea demisia și noi am prezentat sute de argumente în acest sens, mii de pagini, trafic de influență, corupție și multe altele”, spune Ion Ceban, președintele fracțiunii PSRM în CMC.

„Nu e neapărat ca Dorin Chirtoacă să recunoască că o face după Renato Usatâi, dar normal că Renato Usatâi a stabilit agenda politică în acest sens cu demisii curajoase”, susține Ilian Cașu, consilier PN în CMC.

Democrații, dar și popular-europenii, cred că, de fapt, Dorin Chirtoacă a demisionat din cauza situației proaste în care a ajuns capitala.

„Este destul de firesc să facă această declarație în contextul în care dlui s-a discreditat din punct de vedere moral și profesional, iar instituția pe care o conduce s-a transformat în una cu nivel de corupție foarte înalt și lipsă de profesionalism”, menționează Vitalie Gamurari, purtător de cuvânt al PDM.

„Dânsul încearcă să invoce motive politice, iar, în realitate, trebuia să plece din motive de incapacitate de a administra municipiul”, spune Eugen Carpov, vicepreședintele PPEM.

Își doresc noi alegeri locale comuniștii și liberal-democrații. Cei din PLDM optează de pe acum pentru unirea forțelor de dreapta. Admit o coaliție și cei din Platforma DA.

„Asta înseamnă că în Chișinău vor avea loc alegeri, că încă nu este subordonat tot și toți partidului de guvernământ”, susține Elena Bodnarenco, secretar al fracțiunii PCRM.

„Demisia dlui Chirtoacă denotă starea deplorabilă a democrației la nivel local din Republica Moldova, fiindcă utilizarea justiției pe rol de bâtă politică a dus Republica Moldova într-un colaps funcțional”, menționează Tudor Deliu, vicepreședintele PLDM.

„În momentul de față, este nevoie de o consolidare a tot ce înseamnă forțe anti-oligarhice, forțe democratice. PPDA este pregătită poate cu cei mai buni candidați pentru primărie”, a declarat Andrei Năstase, președintele PPDA.

„E bine că într-un final dl primar a avut curajul și demnitatea să redea chișinăuienilor orașul, astfel încât acesta să fie luat din mâinile corupților și impostorilor”, a menționat și Mihai Popșoi, vicepreședinte PAS.

Niciun partid nu și-a anunțat, deocamdată, candidații pentru eventualele alegeri locale. La începutul săptămânii, Renato Usatîi a anunțat, în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8, că renunță la statutul de primar de Bălți. El a menționat că pentru această funcție, din partea partidului, va candida Nicolai Grigorișin, care, potrivit presei, este cumetrul lui Usatîi.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram