/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 754: Noi bombardamente și Putin în Piața Roșie. Chișinăul nu recunoaște alegerile din Rusia

/VIDEO/ Scandalul lactatelor. JLC trebuia să retragă de pe rafturi produsele neconforme, dar nu s-a conformat

16 februarie 2018, ora 19:19

ANSA a comunicat ca după ce au fost examinate cele 126 de probe de la diferiți producători, au fost depistate abateri la următoarele tipuri de produse.
La compania JLC, brânza proaspătă de vaci de 5 procente conține 21,75% de grăsimi vegetale, în timp ce brânză proaspătă de vaci de 2 procente – 14,93%. Asta în timp ce normativul este de cel mult 5% grăsimi vegetale.

Reieșind din asta, Agenția a solicitat companiei să-și retragă produsele de pe rafturile magazinelor. Însă, în urma verificării unor supermarketuri, inspectorii au descoperit că acestea continuă să fie vândute. În rezultatul inspecției, din cele două supermarketuri au fost retrase cantități mari de brânzeturi periculoase.

Astfel, ANSA a amendat compania JLC cu 12 mii de lei. Și SA „INCOMLAC” a fost amendată cu 15 mii de lei pentru că ar fi încălcat regulile de igienă. Probele de laborator au arătat că această companie a folosit pentru fabricarea untului 15,54 la sută grăsimi vegetale, în timp ce în brânzică glazurată cu umplutură de lapte concentrat procentajul era de 60,81 la sută, iar în brânzică glazurată cu aromă de vanilie chiar și de 77,51 la sută.

Și la produsele de import s-au depistat abateri. Potrivit ANSA, în laptele concentrat fiert cu zahăr „IRISCA”, adus din Ucraina, au fost depistate 93,77% grăsimi vegetale, pe când prezența lor în produsul respectiv este inadmisibilă.

„De sigur că va fi. Va fi pus la un regim de control, fiecare intrare în țară, dar mai degrabă că vom sista importul până când ne vom prezenta”, a declarat Gheorghe Gaberi, director ANSA.

Inspectorii ANSA anunță că vor verifica, până la sfârșitul lunii martie, toate întreprinderile de profil din țară. Scandalul legat de produsele lactate a început acum 2 săptămâni, după ce Fundația Est-Europeană a publicat un raport în care scotea la iveală abateri la mai mulți producători de lactate, care ar folosi grăsimi vegetale mult peste norma permisă. În Republica Moldova, anual se produc 500 de mii de tone lapte de vacă, pe când necesarul ar trebuie să fie de 700 de mii de tone.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram