Dionis Cenușă, despre valul demisiilor voluntare din Chișinău și Bălți, planurile Democraților și rolul Socialiștilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comentatorul politic Dionis Cenușă s-a expus, pe pagina sa de Facebook cu privire la demisiile din ultima săptămână a primarilor de Bălți și Chișinău, Renato Usatîi și Dorin Chirtoacă, planurile Democraților și rolul Socialiștilor, în această conjunctură politică. Astfel, potrivit lui Maia Sandu nu va accepta să candideze pentru funcția de primar al capitalei, iar Andrei Năstase vrea să ajungă în Parlament. În acest context, Primăria Chișinău ar putea reveni socialiștilor, fapt care, potrivit lui Cenușă, ar putea conveni democraților.

Despre valul demisiilor voluntare din Chișinău, dar și din Bălți, planurile Democraților și rolul Socialiștilor:

1. Demisia anunțată de către Dorin Chirtoacă are loc la câteva zile de la plecarea voluntară a lui Renato Usatîi. Lăsând la o parte ipoteza că, Chirtoacă s-a inspirat din inițiativa lui Usatîi, este sigur că aceste auto-demisii sunt folosite pentru a arată că Democrații fac presiuni asupra alegătorilor locali. Această îngrijorarea figurează în ultimele declarații ale Șefului Delegației UE Peter Michalko, deranjat de nerespectarea standardelor democratice minime în Moldova.

2. E clar că Chirtoacă putea pleca mai devreme, dar nu a fost lăsat să o facă de către Mihai Ghimpu, care se așteaptă că poate capitaliza pe confruntarea cu Democrații și sistemul construit în jurul lor. Plecarea lui Chirtoacă nu înseamnă schimbarea radicală a tacticii de victimizare. Mai degrabă, este o încercare de a se retrage din planul principal al sistemului municipal pentru a a reveni la acuzațiile potrivit cărora municipiul este capturat de către Democrați. Liberalii trebuie să se reinventeze pentru a-și spori șansele electorale, foarte mici.

3. Situația creează cele mai multe beneficii pentru Socialiști, care ar putea câștiga alegerile anticipate în municipiul Chișinău din mai 2018 și astfel să-și consolideze pozițiile înainte de alegerile parlamentare din decembrie 2018. Chiar dacă au pierdut referendumul, Socialiștii vor canaliza resurse masive pentru a câștiga în Chișinău.

2. Chirtoacă putea pleca mai devreme, dar nu a fost lăsat să o facă de către Mihai Ghimpu, care aștepta că poate capitaliza pe confruntarea cu Democrații și sistemul construit în jurul lor. Plecarea lui Chirtoacă nu înseamnă schimbarea radicală a tacticii de victimizare. Mai degrabă, este o încercare de a se retrage din planul principal al sistemului municipal pentru a reveni la acuzațiile potrivit cărora municipiul este capturat de către Democrați.

5. Forțele extra-parlamentare nu dispun de lideri puternici, care să preia ștafeta. Maia Sandu nu va accepta această provocare, iar Năstase (care s-ar putea manifesta) vrea să ajungă în Parlament.

În următoarele luni, vor avea loc pregătiri pentru alegerile anticipate de la Chișinău și Bălți, alegeri în care Socialiștii au șanse reale să câștige, iar Democrații vor încerca să orchestreze o anumită concurență.

Realitatea pare a fi însă de altă natură. Pentru PDM și Vladimir Plahotniuc, alegerile din Chișinău și Bălți și victoria Socialiștilor ar putea fi convenabile:

1. Aceasta ar mobiliza electoratul anti-Dodon și ar isteriza populația ceea ce ar permite Democraților să obțină o vizibilitate și credibilitate mai mare în agenda lor anti-rusească.

2. Ca urmare a victoriilor foarte posibile ale Socialiștilor, PDM și Plahotniuc ar putea face presiuni adiționale asupra Maiei Sandu privind neexcluderea negocierilor privind eventuala coaliție de guvernare, după alegerile parlamentare și împotriva forțelor pro-ruse.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...