/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 754: Noi bombardamente și Putin în Piața Roșie. Chișinăul nu recunoaște alegerile din Rusia

/VIDEO/ Chirtoacă a demisionat. L-a acuzat pe Plahotniuc că vrea să controleze Primăria

16 februarie 2018, ora 18:36

Dorin Chirtoacă a decis să se retragă din funcția de primar după ce mai bine de jumătate de an a stat suspendat din cauza dosarelor sale penale. A decis să demisioneze pentru a-l împiedica pe liderul PD, Vlad Plahotniuc, să controleze Primăria, fără alegeri, prin intermediul Silviei Radu, până în 2019.

„Am decis să renunț la funcția de primar în semn de protest și dezacord față de abuzurile care au loc împotriva orașului dar și a subsemnatului, dar în niciun caz în sens de recunoaștere acuzațiile prostești care îmi sunt aduse”, spune primarul suspendat.

Potrivit lui Chirtoacă, democraților le convine actuala stare de lucruri – cu el suspendat și cu Silvia Radu la Primărie fără să fi fost aleasă: „PDM este împotriva acestor alegeri, pentru că le-ar pierde dacă vor avea loc în municipiul Chișinău și pentru că ei vor să își păstreze primarul ilegal, numit acolo Silvia Radu până în 2019”.

„Să încerce să își soluționeze acele probleme cu care se confruntă pe calea justiției ca să-și demonstreze nevinovăția și să nu încerce să influențeze, chiar și dacă indirect, organele de anchetă”, a replicat Vitalie Gamurari, purtător de cuvânt al PDM.

Chirtoacă nu a exclus că ar putea candida din nou pentru fotoliul de primar: „Să candideze Dodon și Plahotniuc și cu mare plăcere candidez în rând cu ei. Ei sunt, de fapt, azi la Primăria Chișinău – Plahotniuc cu Dodon. Să vedem cine câștigă”.

După gestul și declarațiile făcute astăzi, Chirtoacă se așteaptă să fie băgat la pușcărie: „Eu oricum am să fiu batjocorit în continuare indiferent cu condamnări în alte modalități, cum am și fost până acum. Asta nu e viață să stai și să te uiți, într-un fel hai să tăcem că poate o fi mai blând regimul”.

Liberalii au anunțat că vor transmite imediat cererea de demisie a primarului la CEC și Consiliului Municipal Chișinău. CMC urmează să i-a act de demisie și să ceară Comisiei Electorale să stabilească data alegerilor anticipate. Prima dată, Dorin Chirtoacă a câștigat alegerile în Chișinău în 2007. I-a confruntat și învins, pe rând, pe Igor Dodon și pe Zinaida Greceanîi. Acum 8 luni, el a fost reținut de CNA și plasat în arest, fiind bănuit de trafic de influență în dosarul parcărilor cu plată. În septembrie 2017, acesta a fost citat la Procuratură în cel de-al doilea dosar, fiind suspectat de depășirea atribuțiilor de serviciu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram