Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Statistici: Numărul infracțiunilor privind traficul…

Statistici: Numărul infracțiunilor privind traficul de ființe umane este în creștere

Procuratura Generală a făcut un total privind activitatea desfăşurată de procurori în domeniul combaterii traficului de fiinţe umane în cursul anului 2017. Astfel, statisticile arată că anul trecut, în R. Moldova au fost înregistrate 303 infracţiuni din respectiva categorie, faţă de 286 de infracţiuni înregistrate în anul 2016. 

Au fost depistate 122 infracţiuni care vizează traficul de fiinţe umane; trafic de copii – 41 infracţiuni; munca forţată – 22 infracţiuni; proxenetism – 55 infracţiuni; organizarea cerşetoriei – 2 infracţiuni; trafic de organe – 6 infracţiuni; publicitatea în scopul obţinerii ilegale de organe, ţesuturi şi celule umane sau privind donarea ilicită a acestora – 2 infracţiuni; organizarea migraţiei ilegale – 33 infracţiuni; scoaterea ilegală a copiilor din ţară – 20 infracţiuni.

În aceeaşi perioadă au fost trimise în judecată pentru examinare în fond 143 de cauze penale, fiind pronunţate 104 sentinţe în privinţa a 157 de inculpaţi, printre care: 25 sentinţe privind traficul de fiinţe umane în privinţa a 31 inculpaţi; 16 sentinţe privind traficul de copii în privinţa 28 persoane; 38 sentinţe privind proxenetismul în privinţa a 58 inculpaţi; 4 sentinţe privind organizarea cerşetoriei în privinţa a 8 inculpaţi; 5 sentinţe privind scoaterea ilegală a copiilor din ţară în privinţa 5 inculpaţi; 13 sentinţe privind organizarea migraţiei ilegale în privinţa a 23 inculpaţi.

În vederea recuperării prejudiciului cauzat prin aceste infracţiuni, procurorii au pus sechestru pe bunurile învinuiţilor estimate la circa 3,4 milioane de lei. Concomitent cu aplicarea pedepselor, a fost dispusă şi confiscarea bunurilor inculpaţilor, rezultate sau folosite la comiterea infracţiunilor din categoria traficului de persoane. În consecinţă, pe 8 cauze penale a fost dispusă confiscarea specială a peste 100 mii lei, două automobile, cîte ½ din două apartamente, precum şi o casă de locuit din capitală.

Un raport al Departamentului de Stat al SUA pentru anul 2017 arată că Moldova este o țară sursă pentru traficul de bărbați, femei și copiii. Victimele din R. Moldova sunt supuse traficului sexual și traficului de forță de muncă în Moldova și în Rusia, Ucraina și în alte țări din Europa, Orientul Mijlociu, Africa și Asia de Est. Femeile și copiii sunt supuși traficului sexual în Moldova în bordeluri, saune și saloane de masaj. Din ce în ce mai mult, fetele cu vârsta cuprinsă între 13 și 15 ani sunt victime ale traficului de sex. Turismul sexual de copii din UE, Turcia, Australia, Israel, Tailanda și SUA îi include pe copiii din R. Moldova la capitolul exploatare sexuală comercială. Regiunea transnistreană rămâne o sursă de victime atât pentru traficul de ființe umane, cât și pentru exploatarea prin muncă.

Totodată, același raport arată că complicitatea oficială în traficul de ființe umane rămâne a fi o problemă semnificativă în R. Moldova. În același raport se mai spune că Guvernul R. Moldova nu îndeplinește pe deplin minimul de standarde pentru eliminarea traficului.

Activistul și expertul în probleme de sclavie modernă și trafic de ființe umane, Siddharth Kara afirmă că corupția și migrația contribuie la prosperarea traficului de ființe umane.

Migrația este inima procesului de trafic de ființe umane. Vorbim de migranți care încearcă să meargă într-o zonă mai sigură, sau într-o altă țară, sau într-un alt loc, unde pot să primească o viață mai bună, și sunt traficanții și contrabandiștii, care îi vor găsi, îi vor recruta cu promisiuni de siguranță și o viață mai bună. Traficul și migrația sunt legate intrinsec, și oriunde vezi evenimente de migrație în masă, vezi trafic. Pentru că oamenii sunt vulnerabili, se deplasează, sunt disperați, și aici traficanții prosperă”, spune Kara.

Conform MAEIE, anual, în lume circa 600.000 – 820.000 de persoane sunt traficate peste graniţa de stat, aici nefiind incluse şi cele care sunt traficate în interiorul statelor, număr care poate atinge cifre de milioane. Totodată, circa 70% din numărul persoanelor traficate, sunt femei şi fete, care în mare majoritate sunt impuse să practice prostituţia. Aproximativ 50% din numărul persoanelor traficate, sunt minori, care sunt exploataţi sexual, supuși muncii forțate, sau cărora le sunt preluate organele.