Șapte documente falsificate, ridicate la Sculeni. Documentele urmau să ajungă în Germania, Portugalia și Franța

Patru moldoveni sunt pasibili de cercetare penală pentru deținere a patru cărți de identitate românești, vădit falsificate, și trei permise de conducere contrafăcute. Documentele falsificate urmau să ajungă în Germania, Portugalia și Franța, unde în baza acestora urmau să se legitimeze mai multe persoane. Incidentele au fost semnalate de polițiștii de frontieră de la punctul de trecere Sculeni, pe parcursul zilelor precedente.

Primul caz a fost înregistrat pe sensul de ieșire din țară.  La controlul de frontieră s-a apropiat un cetățean al Republicii Moldova, în vârstă de 32 ani, la volanul microbuzului de model Volkswagen Crafter cu plăcuțele de înmatriculare poloneze. Acesta furniza servicii de transportare a mărfurilor pe ruta Moldova – Germania.

Polițiștii de frontieră au verificat actele de călătorie ale șoferului și cele de însoțire pentru mijlocul de transport, nefiind constatate careva nereguli. Însă conform analizei de risc s-a luat decizia supunerii conducătorului auto controlului de nivel II, stadiu ce presupune verificări adiționale.

Astfel, au fost depistate trei cărți de identitate românești în buzunarul intern al hainei. Buletinele erau pe numele a trei tineri moldoveni și vizibil prezentau careva caracteristici neveridice. Cu ajutorul tehnicii din dotare polițistul de frontieră a reușit să deziluzioneze intențiile celor trei moldoveni care își așteptau actele pentru a se legitima în calitate de cetățeni ai României.

În cadrul audierilor, șoferul a susținut ferm că nu știa despre falsul documentelor respective, întrucât prestează servicii de transport internațional, iar pentru cărțile de identitate urma să ridice suma de 30 de euro la destinație.

Alte două permise de conducere, eliberate de autoritățile naționale, cu indici de falsificare au constituit motiv de documentare pentru al doilea conațional în vârstă de 31 de ani.

Pe sensul de ieșire din țară s-a apropiat în punctul de trecere Sculeni un autocar care efectua cursa regulată pe traseul Chișinău – Portugalia. În timpul formalităților de control au apărut bănuieli asupra comportamentului unui tânăr pasager, angajații Poliției de Frontieră au dispus ca cetățeanul să fie supus unui control suplimentar.

În urma acestora polițiștii de frontieră au depistat în portmoneul personal două permise de conducere, la care le lipseau unele elemente de protecție. Tânărul moldovean nu a știut să-și motiveze acțiunile pentru care nu i-a fost autorizată trecerea frontierei.

Într-un alt caz, doi pasageri de pe ruta Chișinău – Paris și-au încercat norocul la frontieră, având intenții ascunse privind traversarea graniței cu acte necaracteristic originalelor.

Este vorba despre doi cetățeni moldoveni care în timpul verificării documentelor de călătorie prezentau un comportament agitat, fapt ce a dus la audierea acestora. Urmare, asupra bărbatului în vârstă de 36 de ani, originar din capitală, a fost depistat în portmoneul personal o carte de identitate românească cu semne vizibile de falsificare.

Acesta a recunoscut că a perfectat buletinul contra sumei de 200 de euro, apelând la ajutorul unei persoane necunoscute, ca mai apoi să se poată legitima în calitate de cetățean al României pe teritoriul Republicii Franceze. Celălalt act falsificat a fost găsit asupra pasagerului de pe aceeași rută și anume în buzunarul extern al hainei. Tânărul cu vârsta de 27 de ani a comunicat polițiștilor de frontieră că și-a perfectat permisul în 2015 prin intermediul unei persoane străine. Acest serviciu l-a costat pe cetățean nu mai puțin de 400 de euro.

În toate cazurile au fost întocmite procese verbale de ridicare a documentele falsificate, care au fost transmise spre expertiză, iar cercetările sunt continuate de angajaţii Poliţiei de Frontieră în vederea stabilirii tuturor circumstanţelor. Bărbații riscă amenzi în mărime de până la 650 unităţi convenţionale sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 200 de ore, sau închisoare de până la 2 ani.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.