Ministerul Economiei va prelua de la Ministerul Educaţiei sarcina privind elaborarea politicilor în domeniul turismului

Ministerul Economiei și Infrastructurii va prelua de la Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării sarcina privind elaborarea politicilor în domeniul turismului. Guvernul a aprobat astăzi mai multe amendamente la Legea cu privire la organizarea și desfășurarea activității turistice în Republica Moldova, care vor facilita activitatea agenților economici din sector.

Potrivit proiectului, Ministerul Economiei și Infrastructurii va elabora politicile în domeniul turismului, iar  Agenția de Investiții, crearea căreia urmează să fie aprobată în timpul apropiat, se va ocupa de implementarea acestora.

Documentul prevede excluderea obligației operatorilor turistici și agențiilor de turism de a prezenta Ministerului Economiei și Infrastructurii dări de seamă statistice și financiare, această obligație fiind valabilă doar în raport cu organele de statistică.

Totodată, proiectul prevede abrogarea anumitor norme care sunt improprii domeniului turismului, atribuțiile fiind transmise anterior altor autorități, în contextul reformei administrației publice centrale.

Pentru eficientizarea prestării serviciilor publice, către Agenția Servicii Publice au fost transferate competențe precum  înregistrarea rutelor turistice, monitorizarea patrimoniului turistic, clasificarea structurilor de primire turistică și ținerea Registrului acestora.

De asemenea, a fost elaborat un proiect de abrogare a Decretului președintelui Republicii Moldova privind înființarea Centrului National de Perfecționare a Cadrelor din Industria Turismului, în condițiile în care în prezent această funcție este îndeplinită cu succes de către mediul academic.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.