11:45:38 29.03.2024
Stiri

Un expert economic SFĂTUIEȘTE autoritățile să se miște „foarte repede” în construcția conductei Ungheni - Chișinău

Economie 14.02.2018 14:40 Vizualizări2446 Autor: Ziarul National


Un expert economic SFĂTUIEȘTE autoritățile să se miște „foarte repede” în construcția conductei Ungheni - Chișinău

„Venirea companiei românești „Transgaz” pe piața energetică moldovenească ar duce la creșterea securității energetice a R. Moldova și ar facilita și accesul la piața gazelor din UE, după ce aceasta și-a anunțat intenția de a contribui la realizarea proiectului de interconexiune pe gaze naturale dintre R. Moldova și România”, susține expertul IDIS Viitorul, Ion Tăbârță.

Potrivit acestuia, odată cu venirea „Transgaz”, R. Moldova își va reduce dependența față de gazul rusesc. „Interconectarea cu România există deja prin gazoductul Iași-Ungheni, dar acest lucru este insuficient pentru a contribui la asigurarea securității energetice a R. Moldova, deoarece acesta aprovizionează cu gaze naturale doar câteva sate din raioanele Ungheni și Nisporeni”, a explicat Tăbârță.

Capacitatea gazoductului Iași – Ungheni - Chișinău este estimată la 1,5 miliarde metri cubi de gaz.

„R. Moldova, în momentele de vârf, în perioada de iarnă, a consumat cel mult 1,3 miliarde metri cubi de gaz, exceptând regiunea transnistreană. Însă, deocamdată nu se cunoaște ce se va face cu aprovizionarea cu energie electrică în condițiile în care R. Moldova importă 75% din curent de la Cuciurgan, hidrocentrală situată pe malul stâng al râului Nistru. Astfel, pe lângă conducta de gaz, e necesară și interconectarea întregului sistem energetic al R. Moldova cu cel al Românei. Dacă se va reuși acest lucru, atunci vom putea vorbi de o alternativă energetică reală a R. Moldova și o independență a ei față de Federația Rusă”, crede sursa citată.

Expertul a amintit că „Gazprom”, prin intermediul „Moldovagaz”, controlează securitatea energetică a R. Moldova, iar acest lucru a făcut ca regiunea din stânga Nistrului să fie un actor important pe piața energetică. „Enclava nu-și achită plățile pentru gazul livrat, iar în consecință s-a acumulat o datorie de 6 miliarde USD pusă de către Federația Rusă pe contul R. Moldova”, a mai precizat Tăbârță.

Expertul susține că autoritățile R. Moldova trebuie să se miște foarte repede cu construirea conductei Ungheni - Chișinău, deoarece „Gazprom” urmează să dea în folosință conducta de gaz care va transporta gaz în Europa ocolind R. Moldova – Turkish Stream și care va aproviziona cu gaze țările din Balcani: „Evident, acest lucru va lăsa R. Moldova fără statutul de țară tranzitară de gaze, ceea ce o va face și mai vulnerabilă în fața Kremlinului”.

Ion Tăbârță a mai adăugat că venirea „Transgaz” înseamnă și una dintre cele mai mari investiții economice ale unei companii de peste Prut, dar lucrurile pot fi date peste cap din cauza faptului că 2018 este un an electoral.

De menționat că premierul Pavel Filip a declarat anterior că gazoductul Ungheni - Chișinău urmează să fie dat în exploatare la finele anului 2018, începutul lui 2019.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md