Când Guvernul Republicii Moldova va decide dacă trece sau nu la ora de vară

Guvernul Republicii Moldova va decide dacă trece sau nu la ora de vară, după ce Consiliul Europei va adopta modificări la Directiva CE privind dispozițiile referitoare la ora de vară. Astăzi, Parlamentul European a adoptat o Rezoluție prin care cere Comisiei Europene să efectueze o evaluare a Directivei 2000/84/CE și, în caz de necesitate, să prezinte propuneri de revizuire a acesteia.

Deputații europeni au argumentat că mai multe inițiative au arătat o anumită îngrijorare față de modificarea bianuală a orei, care marchează începutul și sfârșitul perioadei de vară și care are loc în ultima zi de duminică din luna martie și, respectiv, octombrie. De asemenea, mai multe studii efectuate indică anumite efecte negative asupra sănătății.

Directiva privind schimbarea orei, care a intrat în vigoare în 2001, stabilește o dată și o oră comune pentru începerea și încheierea perioadei de vară în Uniunea Europeană.

În acest an, trecerea la ora de vară ar urma să se facă la data de 25 martie.

În această zi, la ora 02:00 se trece la timpul ”de vară” prin transferul acelor ceasornicului cu o oră înainte. Această decalare cu +1 oră se practică în Republica Moldova, precum și în țările vecine România și Ucraina, ca mijloc de economisire a energiei electrice.

Pe parcursul anilor au parvenit propuneri de a renunța la această practică, fiind invocate unele prejudicii aduse sănătății persoanelor în etate sau a celor ce suferă de anumite boli cronice.

În anul 2017, la solicitarea Ministerului Economiei, Institutul Național de Metrologie în comun cu reprezentanți ai Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Institutului de Fiziologie și Sanocreatologie al AȘM, Institutului de Energetică al AȘM, Universității de Stat de Medicină şi Farmacie au efectuat un studiu în scopul elucidării oportunității trecerii Republicii Moldova la orarul de vară, urmare a căruia s-a constatat că aceasta este oportună.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.