13:01:37 19.04.2024
Stiri

SCHEMĂ // Detații despre REȚINEREA celor 20 de medici și farmaciști din Chișinău, Edineț și Cahul: Medicii ar fi prescris medicamente ale căror termene de garanție expirau și indicau pacienților farmacia de la care să le procure

Anticorupție 10.02.2018 12:30 Vizualizări3387 Autor: Ziarul National
SCHEMĂ // Detații despre REȚINEREA celor 20 de medici și farmaciști din Chișinău, Edineț și Cahul: Medicii ar fi prescris medicamente ale căror termene de garanție expirau și indicau pacienților farmacia de la care să le procure


Procurorii și ofițerii anticorupție au reținut, ieri, 12 medici și opt reprezentanți ai unor companii farmceutice din Chișinău, Cahul și Edineț, pentru că ar fi pus la cale o schemă prin care farmaciile își vindeau mai ușor medicamentele.

Potrivit Centrului Național Anticorupție, agenţii de vânzări ai companiilor farmaceutice se înţelegeau cu unii medici din cadrul instituţiilor medico-sanitare publice să le vândă produsele.

Mai exact, reprezentanţii companiilor farmaceutice identificau medici din cadrul instituţiilor medico-sanitare şi îi convingeau, contra unor remunerări ilicite, să prescrie pacienţilor anumite medicamente, aflate în stocurile farmaciilor. Angajaţii instituţiilor medicale le indicau ulterior pacienţilor aceste preparate, dar şi farmacia de unde pot fi achiziţionate acestea.

În schimbul acestor servicii, medicii erau remuneraţi sistematic cu diferite sume de bani, bunuri sau cu sponsorizarea unor deplasări peste hotarele ţării. În timpul documentării, s-a constatat şi cazuri când agenţii de vânzări insistau ca medicii să prescrie pacienților un număr mai mare de medicamente ale căror termene de valabilitate erau aproape de expirare.

Procurorii anunță că au pus ochiul și pe unii membri ai Consiliului pentru medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală, care ar fi inclus sau menţinut anumite produse farmaceutice în Lista medicamentelor compensate, contrar Regulamentului privind mecanismul de includere a medicamentelor pentru compensare din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

Suspectaţi de complicitate cu marile companii farmaceutice sunt şi unii reprezentanţi ai Inspectoratului farmaceutic şi Dispozitivelor Medicale din cadrul Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale. Aceştia sunt bănuiţi că ar fi furnizat companiilor farmaceutice informaţii cu privire la controalele inopinate ce urmau a fi efectuate de către Agenţie şi că le-ar fi dat asigurări că nu vor fi sanţionate, chiar dacă vor fi depistate anumite încălcări.

În cadrul percheziţiilor, ofițerii anticorupție au găsit inclusiv o listă cu evidenţa nominală a medicilor implicaţi în reţeaua de promovare a medicamentelor, instituţiile medicale în care activau aceştia, denumirea preparatelor ce urmau a fi prescrise pacienţilor, dar şi sumele de bani sau bunuri care au ajuns sau urmau să ajungă la medici drept remunerare.

Cei reținuți sunt cercetați penal pentru corupere pasivă, activă şi abuz de serviciu. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, medicii riscă până la 10 ani de închisoare, iar angajaţii companiilor farmaceutice - până la șase ani de detenţie.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md