Șapte nivele și opt săli de judecată. La Ungheni a fost inaugurat Palatul Justiției

Palatul Justiției, primul edificiu construit în contextul optimizării hărții judecătorești, a fost inaugurat astăzi la Ungheni. Noul Palat al Justiției a comasat judecătoriile Ungheni și Nisporeni. Lucrările de construcție au durat trei ani şi au costat aproximativ 60 milioane de lei.

Noul sediu, construit conform standardelor europene, are șapte nivele și o suprafață totală de 4620 metri pătrați, cuprinzând opt săli de judecată, o cameră special amenajată pentru minori, un birou de mediere și patru celule de detenție.

Prezent la ceremonia de inaugurare a judecătoriei, premierul Pavel Filip a subliniat că reformarea în continuare a justiției rămâne o prioritate a Executivului:

„Chiar dacă sunt multe critici pe această dimensiune, ne mișcăm în direcția corectă și o să vedeți că evoluțiile sunt destul de pozitive. Vreau să vă asigur că și în continuare Guvernul va fi deschis în comunicare și va elabora proiecte de lege, astfel încât să fortifice sistemul judecătoresc”.

De asemenea, Pavel Filip a menționat că dezvoltarea economică a statelor din lume depinde și de nivelul asigurării supremației legii.

„Noi am făcut mult efort pentru a îmbunătăți mediul de afaceri, dar totuși investitorii vin acolo unde au încredere în justiție. De aceea o să vă spun un lucru în care personal cred în totalitate – de felul cum vor trăi oamenii în Republica Moldova, de  bunăstarea lor sunt responsabili și judecătorii”, a mai spus premierul.

În context, Pavel Filip și-a exprimat speranța că infrastructura modernă a judecătoriei va contribui la creșterea calității actului de justiție și la realizarea mai eficientă de către judecători  a misiunii de protecție a drepturilor și intereselor cetățenilor.

Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, a menționat că sediul Palatului Justiţiei din Ungheni este proiectat şi construit într-o manieră adecvată pentru o instanţă de judecată, ce va conferi solemnitate procesului judiciar, element fără de care justiţia îşi pierde valoarea.

“Dacă dorim un act al justiţiei corect, trebuie să oferim condiţii pentru a-l efectua şi abia atunci putem cere responsabilitate”, a spus Alexandru Tănase. Ministrul a menționat că acest nou sediu oferă posibilitatea de a separa cazurile aflate pe rolul instanței în categorii specializate.

În acest context, președintele Judecătoriei Ungheni, Vasile Șchiopu, a afirmat că grație specializării cazurilor aflate pe rol va spori eficiența actului justiției.

Prezent la eveniment, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, a menționat că Palatul Justiției din Ungheni are condiții moderne nu doar pentru magistrații acestei instanțe, ci în primul rând, pentru justițiabili.

În următorii ani vor fi create condiții conform standardelor moderne în toate instanțele de judecată din țară.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.