/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, pericol atomic și noi reguli de mobilizare pentru armata ucraineană

/VIDEO/ Și-a angajat viitoarea noră. Fiica fostului deputat Valeriu Guma, consiliera lui Leancă

missing
08 februarie 2018, ora 18:56

Valeria Guma a fost numită consilier în Cabinetul viceprim-ministrului Iurie Leancă, printr-o dispoziție de Guvern la 29 ianuarie 2017. Informația a apărut la 2 februarie în „Monitorul Oficial” al Republicii Moldova. Ea nu a fost de găsit pentru a ne comunica cum a ajuns să activeze în Guvern.

Consilierii din Cabinetul viceprim-ministrului, ca și în cazul altor persoane cu funcții publice, conform Legii nr 80 din 7 mai 2010, sunt angajați în temeiul strict al încrederii personale a demnitarului și nu se face concurs public”, afirmă Dumitru Jomir, departamentul de comunicare PPEM.

Cei de la Departamentul Comunicare al PPEM au comunicat pentru TV8 că unul din motivele numirii Valeriei Guma în funcția de consilier este că Leancă promovează persoane tinere în funcții publice.

În procesul de selecție, Iurie Leancă a ținut cont, în primul rând, de capacitățile personale ale fiecărui consilier, de studii, dar și de experiența anterioară”, a precizat Jomir.

Valeria Guma a activat, anterior, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova.

În Cabinetul vicepremierului Leancă va fi responsabilă de buna cooperare pe subiecte de integrare europeană cu departamentul unde a fost angajată anterior”, susține Jomir.

Valeria Guma este într-o relație, de aproape trei ani, cu Marius Leancă, fiul vicepremierului pentru Integrare Europeană – Iurie Leancă. Reprezentantul departamentului de comunicare al PPEM a declarat că relația celor doi nu are vreo legătură cu numirea Valeriei Guma în funcția de consilier.

Deloc nu a stat la baza angajării ei criteriul că are o relație cu fiul domnului Leancă, ea vorbește cinci limbi de circulație internațională și a absolvit una dintre cele mai bune școli de relații Internaționale și Analiză Politică. Este vorba de University College of London”, explică purtătorul de cuvânt al PPEM.

Am încercat să obținem o reacție de la Iurie Leancă, dar acesta nu a fost astăzi de găsit.

Domnul Leancă nu-și justifică angajările care țin de încrederile personale ale dumnealui”, a spus Jomir.

Atât Valeriu Guma, cât și Iurie Leancă au activat în funcții publice în perioada în care din sistemul bancar al țării era furat miliardul de dolari. Potrivit ex-ministrului Finanțelor, Veaceslav Negruţa, Valeriu Guma, care deținea în acea perioadă funcția de deputat PD, ar fi dezactivat „butonul roşu” de la CNA, iar Iurie Leancă deținea funcția de premier. Contactat de TV8, Guma a spus ca nu el a dezactivat „butonul roșu” și a respins acuzațiile formulate de Negruța.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram