/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Dosarul Boboc, la CEDO. Guvernul încă nu știe ce tactică va aplica în acest caz

08 februarie 2018, ora 19:14

La aproape 9 ani de la moartea lui Valeriu Boboc, familia tânărului încă este în căutarea dreptății. Recent, avocații familiei au primit un răspuns de la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Aceștia spun că Guvernul trebuie să răspundă la mai multe întrebări formulate de Curte vizând circumstanțele și pretinsele încălcări invocate de avocați.

Și anume: Dacă a fost încălcat dreptul la viață a lui Valeriu Boboc în rezultatul aplicării excesive a forței de către agenții statului”, explică Valeriu Pleșca, avocatul familiei Boboc.

În plângerea depusă, avocații familiei Boboc au indicat că statul nu i-a protejat viața tânărului, iar urmare a decesului nu a efectuat o investigație de calitate.

În acest caz nu a fost efectuată o anchetă efectivă deoarece, știm cu toții, în dosarele mai importante succesorul victimei nici nu a fost admis în proces și s-a judecat doar în dosarul privind învinuirea lui Ion Perju care, în cele din urmă, doar el a fost condamnat. Noi am solicitat constatarea violării convenției europene și am indicat care articole”, spune Valeriu Pleșca, avocatul familiei Boboc.

Potrivit procedurii, Curtea le va oferi posibilitate părților să încheie o tranzacție de împăcare. Deocamdată reprezentantul statului la CEDO nu a putut să ne spună care este poziția autorităților în acest caz.

Eu vă pot spune un singur lucru la acest moment, cererea mi-a fost comunicată cu 2 zile în urmă. Încă nu am luat o decizie despre modul în care Guvernul va aborda această cerere”, afirmă Oleg Rotari, agent guvernamental

Valeriu Boboc a decedat în noapte din 7 spre 8 aprilie 2009. Tânărul avea doar 23 de ani și a decedat urmare a unei lovituri fatale, cu piciorul, aplicată de fostul polițist, Ion Perju. Deşi, în proces, Perju a insistat că nu el este cel care l-a lovit pe Valeriu Boboc, o expertiză tehnică a secvenţelor video, efectuată în 2010 de Departamentul Investigaţii Computerizate şi Examinarea Probelor din SUA, a demonstrat contrariul. În marie 2015, Perju a fost condamnat de Curtea de Apel la 10 ani de pușcărie. El însă nu a ajuns după gratii, părăsind nestingherit sala de ședințe înainte de pronunțarea sentinței. Acum Ion Perju se află în căutare internațională.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram