/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Fără „Negocieri pe sub masă”. Vor un document unitar pentru politici de reintegrare

missing
08 februarie 2018, ora 18:48

Mai multe organizații, experți și foști funcționari publici au vorbit despre necesitatea stringentă a unei politici de stat în procesul reglementării transnistrene. Organizațiile non-guvernamentale au semnat un apel public în care își exprimă îngrijorarea în legătură cu evoluțiile vizând conflictul din regiune.

În primul rând atrag atenția asupra declarațiilor Reprezentantului Special al OSCE pentru Transnistria, Franco Frattini, și evidențierea conflictului transnistrean în discursul Secretarului General ONU, printre alte 13 conflicte pe agenda de priorități a ONU pentru anul 2018”, a declarat Igor Munteanu, director „IDIS Viitorul”.

Este obligațiunea autorităților RM să vină cu o viziune clară, să nu mai lase pe seama. Chișinăul, în primul rând, trebuie să fie cel care să elaboreze și să identifice soluția”, a mărturisit Iurie Reniță, Ex-ambasador al RM la NATO.

Societatea civilă consideră că, după ce Curtea Constituțională a constatat că regiunea transnistreană este „teritoriu ocupat”, autoritățile statului au obligația de a preveni și respinge acreditarea unor elemente de statalitate în beneficiul regimului secesionist.

Nu există nici un sens practic și juridic să tolerăm aprovizionarea cu muniții și efective de luptă a trupelor rusești staționate ilegal în stânga Nistrului și folosirea subiectului „ajutor umanitar” pentru a le aproviziona”, a declarat Oazu Nantoi, analist politic.

În viziunea semnatarilor apelului, întreprinderile din regiunea transnistreană trebuie să plătească taxe în bugetul de stat al RM. Ei sunt îngrijorați de militarizarea continuă a regiunii și că unii businessmani influenți se implică în procesul de negocieri.

Condamnăm implicarea în negocieri a unor oligarhi influenți, care nu au nici un fel de mandat legal să preia competențe ale statului RM în procesul de negocieri”, a adăugat Vasiloi.

Reprezentanții societății civile au venit cu o serie de recomandări, dar au înaintat și o serie de cerințe. Aceștia susțin că „negocierile pe sub masă” sunt intolerabile și cer Guvernului să elaboreze un document unitar pentru politicile de reintegrare.

Cerem acestor părți să contribuie la evacuarea necondiționată, totală și deplină a trupelor ruse, a munițiilor și tehnicii de luptă, a serviciilor secrete și altor forțe ostile de pe teritoriul suveran al RM”, a spus Vitalie Marinuță, Ex-ministru al Apărării.

Cei de la Biroul pentru Reintegrare au venit cu un răspuns la apelul lansat, astăzi, de reprezentanții societății civile.

„Noi am analizat propunerile expuse de către societatea civilă, doamna viceministru Lisnic apreciază orice formă de comunicare și dorim să expunem faptul că, de două săptămâni, am preconizat o întâlnire cu societatea civilă în care reprezentanții vor putea să-și expună direct opinia”, a mărturisit Anatolii Donu, consultant principal Biroul pentru Integrare Europeană.

Viceprim-ministrul, Cristina Lesnic, a avut astăzi o întrevedere cu reprezentantul special al Federației Ruse în reglementarea transnistreană, Serghei Gubarev.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram