Canicula a topit gheața de pe Mont-Blanc de 3 ori mai repede decât de obicei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Canicula care afectează Franța de peste zece zile se resimte puternic și pe masivul Mont-Blanc, cel mai înalt vârf muntos din Europa, unde gheața s-a topit de trei ori mai repede decât de obicei, scrie miercuri presa franceză, menționând că această situație tot mai îngrijorătoare este atribuită de mulți oameni de știință schimbărilor climatice.

Luni, limita de „zero grade Celsius” (Izoterma zero grade) urcase, în mod total neobișnuit, până la 4.500 de metri, după cum a relatat „Le Figaro”, iar marți, s-a situat între 4.300 și 4.500 de metri, adică foarte aproape de punctul cel mai înalt de pe Mont-Blanc, de la 4.810 metri altitudine.

Din această cauză, gheața s-a topit într-un ritm de aproximativ 10 centimetri pe zi. Inclusiv celebra Mer de Glace (Marea de Gheață) din Chamonix, cel mai mare ghețar din Franța, dă semne de „toropeală”, notează site-ul sixactualites.fr.

„Ghețarii reacționează imediat la temperatură. Pe timp de caniculă la altitudini între 2.500 și 2.700 de metri, pierd prin topire aproximativ 10 centimetri pe zi din grosimea lor, față de o medie de circa 3 centimetri cât se înregistrează în mod normal în luna iulie”, a explicat Christian Vincent, specialist de la Centrul Național de Cercetări Științifice din Franța, citat de „Le Figaro” și Agerpres.

Retragerea ghețarilor de pe Mont-Blanc s-a accentuat în special după canicula din vara anului 2003, urmată de mai mulți ani călduroși, la care s-a adăugat și ultima iarnă, 2014-2015, care a fost foarte blândă. În 2003, s-au înregistrat chiar 3 grade cu plus la peste 4.000 de metri.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...