Prima decizie este despre achitarea ex-ministrului de interne Gheorghe Papuc, care a coordonat acţiunile poliţiştilor în timpul violenţelor stradale din aprilie 2009, urmate de torturarea în masă a tinerilor în comisariatele de poliţie, iar a doua - despre condamnarea la 2 ani cu suspendarea executării pedepsei pentru un termen de 4 ani a actorului Sergiu Voloc care, revoltat de calitatea justiţiei moldoveneşti, a lovit cu pumnii în câteva uşi din sediul Curţii Supreme de Justiţie.

Fugarul Papuc face declaraţii în faţa presei

Fostul ministru de Interne Gheorghe Papuc, învinuit de neglijenţă în serviciu, soldată cu moartea unui tânăr în timpul protestelor din 7 aprilie 2009, şi fostul comisar general al Chişinăului în aceeaşi perioadă, Vladimir Botnari, au fost achitaţi pe 30 iunie curent, Gheorghe Papuc fiind somat să achite o amendă de mai puţin de 1000 de euro, dar nu pentru faptele comise în timpul protestelor din aprilie 2009, ci pentru că, în calitate de ministru de Interne, a închiriat de la Sanatoriul “Constructorul” din Chişinău mai multe spaţii care, în realitate, erau folosite de organizaţia teritorială a sectorului Botanica a Partidului Comuniştilor.

În ianuarie 2015, Curtea de Apel Chişinău l-a condamnat pe Botnari la doi ani cu suspendare, iar pe Papuc - la patru ani cu executare pentru acţiunile din timpul protestelor stradale din aprilie 2009. Papuc nu a fost încătuşat în sala de judecată, deoarece a dispărut înainte de a fi pronunţată decizia de condamnare.

Marţi, 7 iulie, la câteva zile după ce a fost achitat, Gheorghe Papuc a reapărut în Chişinău şi chiar a făcut declaraţii în faţa jurnaliştilor. El a spus că nu s-a ascuns de autorităţi şi că în toate cele patru luni în care poliţiştii nu i-au putut da de urmă, pentru a-l băga după gratii, ar fi stat acasă, în aşteptarea deciziei Curţii Supreme de Justiţie. Mai mult, Papuc susţine că nu se consideră vinovat şi că nu-şi regretă acţiunile de acum şase ani: „Dacă s-ar întâmpla încă o dată asemenea evenimente, aş proceda la fel”, le-a declarat Papuc jurnaliştilor.

Decizia de achitare a generalilor Papuc şi Botnari, care au deţinut funcţii de conducere în perioada guvernării comuniste, a provocat nemulţumiri în rândul victimelor torturii aplicate în comisariatele de poliţie acum şase ani. Aceştia au protestat în faţa Curţii Supreme de Justiţie, dar protestul lor nu a fost auzit de actualii guvernanţi, pe atunci în opoziţie faţă de regimul comunist al lui Vladimir Voronin. Oficial, şi procurorii s-au arătat nemulţumiţi că cei doi generali au scăpat de pedeapsă şi au anunţat că vor contesta decizia instanţei supreme pe căi extraordinare de atac.

Puşcărie pentru că a lovit cu pumnul în uşa unor judecători

Pe de altă parte, Judecătoria sectorului Râşcani din Chişinău l-a condamnat pe actorul şi omul de televiziune Sergiu Voloc la doi ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de patru ani, după ce acesta, nemulţumit de deciziile judecătoreşti, prin care a fost condamnat penal (pentru refuzul de a face testul de alcoolemie în calitate de şofer), ar fi lovit cu pumnii în mai multe uşi din clădirea Curţii Supreme de Justiţie. După violenţele stradale din aprilie 2009, Sergiu Voloc a stat 5 zile în izolatorul poliţiei, fiind acuzat că ar fi aruncat cu pietre în clădirea Preşedinţiei.

Mai mulţi tineri, dar şi organizaţii non-guvernamentale s-au solidarizat cu Sergiu Voloc şi intenţionează să protesteze miercuri în faţa Procuraturii Generale, cerând anularea condamnării lui Voloc. „Mi-au dat pedeapsa maximă, făcându-se abstracţie de foarte multe detalii. Au respins vreo 20 de demersuri înaintate de avocata mea”, a spus Voloc. El a adăugat că este decis să „consume” toate posibilităţile interne de atac şi să ajungă la CEDO.

Amnesty International-Moldova a difuzat un comunicat în care susţine că prin sentinţa de condamnare a lui Sergiu Voloc la o pedeapsă de închisoare pe 2 ani cu suspendarea executării pedepsei pentru un termen de 4 ani, s-a încălcat flagrant punctul 1 al art. 6 al CEDO (dreptul la un proces echitabil), potrivit căruia „orice persoană are dreptul la judecarea cauzei sale în mod echitabil şi într-un termen rezonabil” din simplul motiv că acţiunile sale nu conţin componenţă de infracţiune. „Republica Moldova, potrivit art. 1 din Constituţie, este declarat stat de drept, bazat pe respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, întemeiate pe supremaţia legii. Aceasta presupune respectarea cu stricteţe a principiului unei justiţii echitabile, bazate pe ultimele standarde europene. Potrivit standardelor în cauză, infracţiunile grave (tortura, omorul, etc.) trebuie să fie condamnate cu o severitate sporită, iar încălcările minore (huliganismul neînsemnat, pescuitul ilegal, etc.) trebuie să fie condamnate cu o severitate foarte redusă, respectând regulile „umanismului aplicării pedepsei penale”. Cu regret, toate aceste principii au fost flagrant încălcate recent, când au fost pronunţate sentinţe prin care se eschivează de la răspundere penală foştii funcţionari Vladimir Botnari şi Gheorghe Papuc, care au favorizat actele grave de tortură soldate cu moartea unui om. Iar Sergiu Voloc, pentru nişte acţiuni care nu conţin nici un element de infracţiune, a fost condamnat în cadrul unui dosar penal eronat, încălcându-se principiul prezumţiei nevinovăţiei. Este inexplicabil, cum poate fi condamnată în baza Codului Penal o persoană suspectată că ar fi comis o contravenţie administrativă”, susţine Amnesty International-Moldova.

Potrivit directorului executiv al acestei organizaţii, Cristina Pereteatcu, „condamnarea lui Sergiu Voloc este o ruşine pentru justiţia moldovenească”. (…) „Aşteptăm o reacţie promptă din partea Consiliului Superior al Magistraturii care este obligat să monitorizeze activitatea judecătorilor, care achită torţionarii şi care amendează generalii ce au ordonat actele de tortură”, a mai spus directorul executiv al Amnesty International-Moldova.

Deutsche Welle