/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

/VIDEO/ Moldova nu inspiră siguranță! O treime din moldoveni este împotriva aderării la NATO

missing
06 februarie 2018, ora 19:05

Centrul de Informare și Documentare NATO a publicat astăzi rezultatele sondajului național vizând „Atitudinea față de relațiile de securitate bilaterale și multilaterale ale țării”.

Colectarea datelor a avut loc în luna noiembrie până în ianuarie și studiul nu cuprinde respondenții din stânga Nistrului. A mai fost făcută analiza în funcție de posturile TV consumate”, sa declarat pentru TV8 Andrei Ciobanu, research director Magenta.

Potrivit sondajului, 37% dintre respondenți consideră că Moldova este un loc sigur, iar 3% spun că fosta armată a 14-a din regiunea transnistreană reprezintă o amenințare pentru cetățenii țării. 32% dintre participanții la sondaj consideră că Federația Rusă reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a Republicii Moldova, iar 14% cred că SUA ar reprezintă această amenințare.

Am observat că cetățenii de etnie rusă și ucraineană sunt mai predispuși să spună că SUA reprezintă un risc pentru securitatea Republicii Moldova,” a menționat Alexandrina Buruiană, reprezentat Magenta.

Cel mai des, respondenții au spus că percep NATO ca pe o organizație de menținere a păcii, în timp ce 5% din respondenți cred că aceasta ar provoca războaie.

Bărbații tineri, locuitorii capitalei și cetățenii care nu urmăresc media rusă tind să manifeste atitudini mai pozitive față de NATO”, a adăugat Alexandrina Buruiană.

O treime din respondenți cred că actuala cooperare a Republicii Moldova cu NATO contribuie la asigurarea securității Republicii Moldova. În timp ce 27% spun că acest parteneriat este o amenințare pentru țară. Potrivit sondajului, 30% din populație ar vota contra aderării Moldovei la NATO, iar 29% ar vota în favoarea aderării la Alianța Nord-Atlantică. Alte 29% nu ar participa la vot.

„Oamenii pur și simplu nu sunt informați, nu cunosc. În foarte multe lucruri sunt chiar dezinformați. Și vedem că unele campanii propagandistice ale Federației Ruse și reprezentanții guvernării au un rol semnificativ în percepțiile oamenilor”, a adăugat Viorel Cibotaru, ex-ministru al Apărării.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 2282 de respondenți, care au fost contactați telefonic.

Reporter: Ana Sîrbu

Imagine: Vlad Coroban

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram