/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Îngrijorați de afirmațiile premierului. „Legislația moldovenească anti-drog pedepsește, dar nu tratează”

missing
06 februarie 2018, ora 19:31

Vitalie Mișin are 35 de ani. Cu 9 ani în urmă a ajuns în închisoare, după ce a furat bani pentru a-și cumpără o nouă doză de heroină. „Totul a început în 2010. Am încercat un drog greu și viața mea a început să piardă din farmec și sensul era doar unul – găsirea banilor pentru o nouă doză. Am pierdut încrederea celor apropiați, am pierdut serviciul. Am început să-mi pierd personalitatea. Am început să mint, să fur”, spune Vitalie, beneficiar „INIȚIATIVA POZITIVĂ”.

A fost condamnat la 7 ani de închisoare, iar în perioada când se află după gratii, bărbatul a aflat despre existența organizației „Inițiativa Pozitivă” – cei care l-au ajutat să se reabiliteze.

Am început să vizitez orele lor, mi-a plăcut și am văzut băieții care radiau de fericire, chiar dacă anterior erau și ei dependenți de droguri, iar acum au familii”, adaugă bărbatul.

Asociația ajută, anual, peste 1500 de persoane din Moldova, care consumă droguri. Recent, membrii organizației au trimis o scrisoare Guvernului, în care își exprimă îngrijorarea față de declarațiile făcute de premierul Pavel Filip în timpul ședinței Guvernului din 24 ianuarie.

Domnul Jizdan, zero toleranță, eu consider că cercurile consumatorilor de droguri nu au loc în Republica Moldova. Nu că trebuie doar să ne luptăm, dar trebuie să punem capăt de la bun început, urmărind toate schemele”, a spus Pavel Filip, premierul RM.

Membrii Asociației speră că intențiile premierului sunt de a înăspri sancțiunile pentru traficul ilicit de droguri, nu și asupra consumatorilor.

Noi nu spunem că utilizarea drogurilor este bine, dar drogul nu îl face pe om – fericit. Dar acesta nu este un motiv pentru ca cineva să creeze strategii cum să îngreuneze viața cuiva care deja este complicată”, a mărturisit Ruslan Poverga, președintele „INIȚIATIVA POZITIVĂ.

Nu trebuie să punem cruce pe cei care consumă droguri, dar trebuie să-i ajutăm. Trebuie să facem ceva cu această problemă, trebuie să tratăm, iar tratamentul este posibil”, a menționat Mișin.

Pe lângă scrisoarea trimisă Guvernului, membrii organizației pledează pentru modificarea legislației. Potrivit juriștilor, abordarea actuală a politicii anti-drog nu corespunde standardelor internaționale și se focusează pe pedepsire, nu pe tratare.

Trebuie decriminalizat consumul de droguri, deoarece în varianta actuală în Codul Penal – orice persoană care are asupra sa o cantitate de droguri se pornește un dosar penal, nu unul contravențional. Și ar trebui modificată Hotărârea de Guvern cu privire la cantitățile admise de substanțe narcotice. Închisoarea nu poate trata omul, acest lucru trebuie să îl înțelegem”, a adăugat Olesea Doroncean, avocat ODIM.

Dacă omul este bolnav, trebuie să nu cheltuim bani pentru a-l întreține în închisoare, ci acești bani trebuie folosiți pentru a crea servicii, pentru ca omul să se trateze”, spune Mișin.

Conform datelor neoficiale, în Republica Moldova sunt în jur de 30.000 de persoane care utilizează droguri. Statisticile oficiale indică însă o cifră de 11.000 persoane.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram