/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/VIDEO/ ANSA face controale inopinate. Cei de la „JLC” spun că pretinsele încălcări ar fi „minciuni”

missing
05 februarie 2018, ora 19:17

Produsele lactate pe care le găsim pe rafturile magazinelor din Moldova aproape că nu conțin lapte. ANSA a anunțat că va efectua, timp de o săptămână, vizite inopinate pe la producătorii de lactate. Astăzi au prelevate probe atât din depozitul întreprinderii „JLC”, cât și din magazinul alimentar, iar rezultatele vor fi gata într-o săptămână.

Aceste produse vor fi examinate într-un laborator acreditat în vederea stabilirii conformității acestor produse la indicele de calitate și la indicii de siguranță”, afirmă Ion Toma, director general adjunct ANSA.

Reprezentanții ANSA spun că vor merge la toți producătorii vizați în raportul făcut public recent.

Vor fi petrecute controale oficiale la aceste întreprinderi pentru a stabilii corespunderea atât a întreprinderii, cât și a corespunderii produselor fabricate și plasate pe piață”, spune Ion Toma, director general adjunct ANSA.

Cei de la JLC susțin că, de fapt, ei nu au încălcări și că informațiile apărute în presă nu sunt adevărate.

Noi nu știm cum au fost făcute probele acestea. Pe baza la ce? Și rezultatele? Noi putem spune următorul – că noi acum să dovedim ceva nu putem. Pe mine mă interesează următorul. Dacă noi vedem că merge aici oleacă de amăgeală, păi unde este acea garanție că ceea ce au spus mai departe nu este amăgeală?”, afirmă Veaceslav Digor, director comercial JLC.

Noi indicăm totul pe etichetă. Nu amăgim pe nimeni. Dar faptul că am fi pus grăsimi vegetale în brânza granulată, asta e o minciună mare”, susține Olga Obuhova, tehnolog JLC.

Reprezentanții ANSA susțin că grăsimile vegetale sunt foarte periculoase pentru oameni.

În mod obișnuit, în produsele lactate trebuie să conțină doar grăsimi animaliere, dar atunci când unele produse unde sunt prevăzute standarde se adaugă grăsimi vegetale, despre acest lucru consumatorul trebuie să fie informat. Aceste grăsimi vegetale pot fi nedorite pentru sănătatea unor categorii de consumatori”, spune Roman Vengher, șeful direcției municipale ANSA.

Dacă vor fi identificate încălcări, agenții economici riscă amenzi de până la 15 mii de lei, iar dacă nu vor înlătura neregulile – riscă să-și piardă licențele.

Potrivit unui raport făcut public zilele trecute de Fundația Est Europeană, abateri grave au fost constatate inclusiv la mai multe produse lactate importate din Rusia și Ucraina. În „listă neagră” nu se regăsește, însă, nici un produs importat din UE. Experții Fundației au monitorizat 126 de tipuri de produse lactate autohtone și de import, testând prezența grăsimilor vegetale.

Potrivit rezultatelor, un sfert din produse au picat testul, grăsimile străine fiind peste limitele admisibile. În fruntea clasamentului făcut public de Fundația Est-Europeană, se află producătorul „JLC”. În timp ce norma grăsimilor vegetale trebuie să fie mai mică de 5% din fracțiunea totală de grăsimi, în cazul acestor produse coeficientul ajunge la 95%. Rezultate îngrijorătoare au fost înregistrate și la doi producători ucraineni.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram