/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Interceptați de „Big Brother”. 98% din solicitările procurorilor au fost autorizate de magistrați

05 februarie 2018, ora 19:24

Anul trecut, procurorii au folosit mecanismul interceptării în 3142 de cazuri, cu 244 de cazuri mai mult decât în 2016. În timp ce experții consideră că cifra este mare pentru Moldova, procurorii motivează creșterea prin faptul că ei lucrează mai bine.

Se datorează, cred eu, că activizării activității anume a procuraturii pentru combatere a crimei organizate și cauze speciale și a Procuraturii Anticorupție. În anul trecut și-au bazat acțiunile prin utilizarea pe larg a măsurilor speciale de investigație”, afirmă Oleg Afanasii, procuror.

În Republica Moldova numărul de solicitări a procurorilor în ceea ce ține interceptarea este cu mult mai mare decât în alte țări unde cel puțin rata de acțiuni teroriste sau de alte acțiuni sunt mult mai mari decât în Republica Moldova”, spune Ion Guzun, expert CRJM.

Guzun spune însă că numărul interceptărilor de către instituțiile de drept este mult mai mare. Totodată unii experți străini cred că nu interceptările reprezintă o problemă, ci faptul că judecătorii accepta toate cererile procurorilor.

În raportul statistic care este prezentat de Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești doar pentru 9 luni ale anului 2017 instanțele Judecătorești au examinat asemenea cazuri în 9 777 de cazuri. Cel puțin de 3 ori mai mult”, afirmă Ion Guzun, expert CRJM.

Problema care se pune nu este neapărat de creșterea numărului de solicitări de interceptare. 02:18 -02:27 Dacă judecătorii le aprobă sută la sută, aici avem o problemă. CEDO ne spune că în nici un stat nu pot fi aprobate toate cererile făcute de procurori”, a declarat Cristi Danileț, magistrat român.

Faptul că pot fi interceptați în orice moment de către autorități nu îi deranjează pe unii cetățeni. Alții din contra, preferă să nu discute lucruri importante la telefon.

Da, ne temem! – Preferați să vă întâlniți tet-a-tet? – Tet-a-Tet și de dorit să nu fie nici o cameră, nimic!

Nu mă tem de nimic. De obicei vorbesc cu prietenii mei, nu colaborez cu oameni care mă pot da de gol, nu mă tem pentru lucrurile astea.

– Ați avut vreo experiență că ați fost asculta…? – Da, a fost așa ceva. Am făcut o glumă cu sora mea, că a fost furată o casa și poliția de îndată a venit. După asta mi-am dat seama că a fost ascultat telefonul.”

Potrivit datelor oferite de Centrul de Resurse Juridice din Moldova, în 2016 toate instituțiile de drept au înaintat puțin peste 12 mii de cereri de interceptare. Din ele aproape 11 mii 750 au fost autorizate de către judecători.

Redactor: Sergiu Niculiță.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram