Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Acuzatorul de stat în dosarul…

Acuzatorul de stat în dosarul Chirtoacă aspiră la funcția de adjunct al șefului Procuraturii municipiului Chișinău

Dorin Chirtoacă

Procurorul anticorupție Dumitru Robu, care instrumentează dosarul licitației trucate privind amenajarea parcărilor în Chișinău, aspiră la fotoliul de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău, Oficiul Central. Acesta îl are drept contracandidat pe colegul său de la Procuratura Anticorupție (PA) Vladislav Bobrob, acuzatorul de stat în dosarul de fals în declarații pe numele fostului deputat liberal-democrat Chiril Lucinschi. Cei doi au fost contracandidați și în concursul pentru funcția de adjunct al șefului Procuraturii Anticorupție, fotoliul însă a fost obținut în decembrie 2017 de Adriana Bețișor, procurora care la 30 de ani încă neîmpliniţi a reuşit cea mai răsunătoare condamnare din istoria R. Moldova, cea a unui ex-premier.

După prima etapă, lider în concurs este procurorul Dumitru Robu, care a fost evaluat de Colegiul de evaluare a performanţelor procurorilor cu 87,66 de puncte. Vladislav Bobrov a acumulat 79,6 puncte.

În ședința din 1 februarie, Consiliul Suprerior al Procurorilor (CSP) a menționat că prin rezultatele respective, cei doi candidați obțin calificativul „foarte bine”.

Cererile procurorilor de accedere în funcția de adjunct al șefului Procuraturii Chișinău au fost transmise Colegiului pentru selecția și cariera procurorilor.

Câștigătorul urmează a fi desemnat după sumarea punctajelor acordate candidaților de către Colegiul de evaluare a performanţelor procurorilor și Colegiul pentru selecția și cariera procurorilor.

Dumitru Robu este procurorul în gestiunea căruia se află dosarul licitației trucate privind amenajarea parcărilor în Chișinău, în care sunt vizați primarul suspendat din funcție al capitalei Dorin Chirtoacă, viceprimarul Nistor Grozavu, omul de afaceri Alexandru Pincevschi, fostul consilier municipal Ghenadie Ivașcenco și administratorii a trei firme de parking, Serghei Islentiev (PLS „Parcare”), Alexei Curti, („Sizif-L”) și Olga Andriuța (reprezentanta prin procură a „PLS Parcare”).

Tot Dumitru Robu a instrumentat cauza penală de trafic de influență pe numele fostului șef al Direcției Generale transport Public și Căi de Comunicație Igor Gamrețki, în dosarul căruia deja a pus punct Curtea Supremă de Justiție, acesta fiind pedepsit cu închisoare cu suspendare.

Vladislav Boborov este acuzatorul de stat în dosarul de fals în declarații pe numele fostului deputat liberal-democrat Chiril Lucinschi. Tot Bobrov a fost procurorul care a instrumentat la etapa inițială cauzele penale  pe numele lui Victor Manoli şi Veaceslav Parfene, ex-șeful și, respectiv, ex-adjunctul Biroului Vamal Ungheni, reținuți în decembre 2016, pentru corupere pasivă. Ziarul de Gardă a scris că Victor Manoli este un susținător activ al Partidului Democrat, iar Veaceslav Parfene este o rudă a actualului șef al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie.