/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului: 53 de mii de persoane din Moldova, diagnosticate cu această maladie

missing
04 februarie 2018, ora 16:33

Se estimează că anual pe glob aproximativ 8,8 milioane decedează prin această maladie, dintre care 4 milioane sunt decese premature (vârsta cuprinsă între 30 și 69 de ani).

În Republica Moldova, conform datelor statistice, circa 53 mii de persoane sunt diagnosticate cu diferite tipuri de cancer (în anul 2016 prevalența totală a fost de 1490,4 cazuri la 100 mii locuitori), anual sunt înregistrate peste 9000 cazuri noi de cancer (incidența – 279,6 cazuri la 100 mii locuitori în anul 2016).

În ansamblu maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză principală a mortalităţii din ţară, după maladiile cardiovasculare, fiind o problemă prioritară pentru sistemul sănătăţii. În perioada anilor 2012 – 2016 s-a atestat o creștere a nivelului de mortalitate prin cancer – de la 163,2 până la 175,3 cazuri la 100 mii populație.

Factorii responsabili de creşterea riscului de dezvoltare a cancerului sunt: fumatul, expunerea la soare, radiații cu anumite substanțe chimice, anumite virusuri și bacterii, istoricul familial de cancer, abuzul de alcool, dieta proastă, lipsa activității fizice sau supraponderea.

Depistarea precoce a diverselor forme de cancer se poate realiza printr-o informare corectă, o educație adecvată, controlul medical periodic al stării de sănătate, accesarea investigațiilor specifice pentru depistarea diferitelor forme de cancer.

Pentru a preveni cancerul, organizaţia Europe Against Cancer a elaborat „Codul anticancer” :

– Nu fumaţi. Dacă eşti fumător renunţă la acest obicei sau nu fuma în prezenţa nefumătorilor.

– Evitaţi obezitatea. – Întreprindeţi activităţi fizice în fiecare zi (recomandat efortul mediu minim 30 de minute).

– Consumaţi zilnic legume, fructe şi cereale. Limitaţi consumul de alimente conţinând grăsimi animale, precum şi consumul de alcool.

– Evitaţi expunerea excesivă la radiaţiile solare.

– Urmaţi măsuri de igienă stricte şi evitaţi expunerea la substanţele carcinogene cunoscute.

– Consultaţi imediat medicul dacă descoperiţi prezenţa unui nodul, a unei plăgi care nu se vindecă (inclusiv în cavitatea bucală) sau dacă un nev pigmentar (aluniţă) îşi modifică forma, dimensiunea şi culoarea.

– Consultaţi imediat medicul dacă tusea persistă sau se schimbă, dacă apare o modificare a vocii, tulburări de tranzit intestinal sau urinar sau dacă aţi scăzut în greutate rapid şi inexplicabil.

– După vârsta de 50 de ani participaţi la programele de screening pentru cancerul colo-rectal.

– Participaţi la programele de vaccinare împotriva virusului hepatic B. – Pentru femei: după începerea vieţii sexuale efectuaţi anual un control ginecologic. Participaţi la programele de screening pentru cancerul de col uterin sau cervical după vârsta de 25 de ani şi pentru cancer mamar după vârsta de 50 de ani.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram