47 de milioane de lei, prejudiciul pe cauzele penale pornite de CNA în 2017: Câţi au fost recuperaţi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Aproape 47 de milioane de lei este prejudiciul stabilit pe procesele penale pornite de Centrul Național Anticorupție în 2017. Doar puțin peste două milioane de lei dintre acestea au fost restituite, benevol, de cei bănuiți. De restul ar urma să se ocupe Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale, funcțională de la mijlocul anului trecut.

În 2017, ofițerii CNA au pornit 722 de cauze penale, potrivit unui raport de activitate al instituției. Dintre acestea, cea mai mare parte vizează infracțiunile de corupție, iar celelalte țin de excesul de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu, neglijența în serviciu, delapidarea averii, îmbogățirea ilicită și altele, scrie Anticorupție.

Prejudiciul stabilit pe dosarele intentate se cifrează la circa 46,7 milioane de lei. Până au ajuns în judecată, unii bănuiți au restituit benevol circa 2,3 milioane de lei. Totodată, pentru a asigura restituirea prejudiciilor cauzate, CNA a aplicat sechestru pe mijloace financiare și bunuri în valoare de peste zece milioane de lei.

Întoarcerea prejudiciilor în haznaua statului ar urma să fie efectuată de Agenţia pentru Recuperarea Bunurilor Infracţionale (ARBI), creată anul trecut. ARBI ar urma să efectueze măsuri speciale de investigație și să identifice bunurile pe care să fie pus sechestru, ca ulterior să fie posibilă recuperarea resurselor financiare. Cadrul legal privind activitatea Agenției a fost modificat și ajustat de mai multe ori pe parcursul anului trecut. În iulie instituţia s-a ales și cu un șef – Otilia Nicolai. DetaliiAICI.

Anterior, inițiativa de a trece ARBI din subordinea CNA în cea a Ministerului Finanţelor a eșuat. Intenția a nemulțumit-o pe Cristina Țărnă, care a invocat-o, printre altele, la demisia sa din funcția de vicedirector al Centrului. „ARBI abia a început să-şi pună la punct activitatea reuşind să recruteze angajaţi, să scrie regulamentele de activitate, să agreeze conectarea la bazele de date internaţionale, să iniţieze semnarea acordurilor cu instituţii omoloage străine, să stabilească prima comunicare cu Kroll. Destabilizarea ARBI nou-create, autonome şi independente în cadrul CNA, îi va amâna inevitabil activitatea. Cu tot respectul pentru Ministerul Finanţelor, nu cred în independenţa ARBI în cadrul Fiscului”, se arăta în explicaţiile Cristinei Ţărnă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...