/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Și-a salvat fratele și i-a donat o jumătate de ficat: „De bucurie îmi curg și lacrimile”

02 februarie 2018, ora 18:23

Se zbătea între viață și moarte la doar 35 de ani. Este vorba de un bărbat din satul Fundul Galbenei, Hâncești care a fost diagnosticat cu ciroză hepatică virală B și D în fază terminală. Medicii au reușit să-l salveze după ce au stabilit că donatorul, fratele său mai mare, era absolut compatibil.

„Este un caz un pic mai complicat care nu s-a mai făcut în Republica Moldova, cu o variantă anatomică destul de complicată. O operație de tipul acesta durează toată ziua. Adică de dimineață până în noapte”, spune Adrian Hotineanu, șeful secției Chirurgie Hepatobiliopancreatică a Spitalului Republican.

Medicii spun că a fost primul caz de transplant de ficat de o asemenea complexitate, fiind nevoie și de intervenția unei echipe de medici din România. Este vorba de chirurgul Vladislav Brașoveanu și conferențiarul Dragoș Zamfirescu.

„Au fost chemați pentru a reconstrui artera căci la așa donator viu, de multe ori se face anume cu microscopul și experiența lui este foarte mare”, susține Adrian Hotineanu.

Viorel, donatorul, spune că fratele său a fost mai întâi diagnosticat cu hepatita B încă pe când avea 6 ani. Boala a evoluat. În urmă cu patru luni i s-a comunicat că este compatibil cu fratele său, așa că, împreună cu familia, a decis să-i fie donator.

„Am recurs la agest gest pentru că nu mai erau șanse de scăpare și am hotărât toți împreună să mergem mai departe. Fie ce o fi”, spune Viorel, donator.

A riscat. Și a reușit să-și salveze fratele. I-a dat o nouă viață: „La anesteziolog am spus: -Măcar să pot să deschid ochii, măcar să-mi văd familia”.

Viorel spune că fratele său se simțea foarte rău înainte de transplant: „Numai medicamente foarte scumpe care la noi nu puteau fi găsite. Se găseau doar în România, Rusia”.

Acum abia așteaptă să-și revadă fratele: „De bucurie îmi curg și lacrimile”.

Speră să meargă împreună acasă, pentru că au mult de lucru, spune Viorel: „Mă gândesc la lucrul de primăvară. Dacă o să ne întâlnim o să ne aducem aminte”.

Pacientul se află acum în Secția de terapie intensivă, fiind supravegheat de medici. Acestia estimează că el își va reveni cam într-o săptămână.

„Sunt monitorizate funcțiile vitale permanent. Este un monitor continuu care monitorizează frecvența contracțiilor cardiace, tensiunea arterială saturația oxigenului, țesuturilor. De asemenea este monitorizat din punctul de vedere a analizelor de laborator”, susține Corina Gutium, șefa secției Transplant Hepatobiliochirurgie.

Anul acesta, potrivit Programului Național de Transplant, sunt preconizate 17 transplanturi. Unul a fost deja efectuat. Urmează încă patru. În lista de așteptare sunt însă peste 70 de persoane.

„Sunt bolnavă de 31 de ani. Am mai mult de jumătate de an de când sunt în lista de așteptare”.

„Am dat analizele, am văzut că sunt rele. Trebuie să-mi schimbe ficatul cu totul”.

Potrivit Organizație Mondiale a Sănătății, Republica Moldova ocupa locul unu la capitolul decese din cauza cirozei hepatice. Explicația este că țara noastră se află în zona endemică de hepatită B și Delta care se tratează, doar că tratamentul nu întotdeauna dă rezultatele scontate. În Occident, este mai răspândită hepatita C pentru care tratamentul este mult mai eficient.

Reporter: Parascovia Spic
Imagini: Vlad Coroban

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram