Actualitate

Rusia a pierdut monopolul din Ucraina. Westinghouse va livra combustibil nuclear Ucrainei până în anul 2025

„Westinghouse Electric a anunțat astăzi încheierea unui acord de extindere a contractului cu întreprinderea de stat Compania Națională de Generare a Energiei Nucleare „Energoatom” privind furnizarea de combustibil nuclear. Acest acord prevede livrarea de combustibil nuclear pentru șapte dintre cele 15 centrale ucrainene pentru 2021-2025, ceea ce înseamnă extinderea și continuarea contractului actual pentru șase unități, care expiră în 2020” – se arata în declarație.

În cadrul diversificării surselor de combustibil nuclear pentru centralele nucleare din Ucraina și reducerea dependenței de o singură sursă – compania rusă „TVEL“ – societatea de stat „Energoatom“ a semnat , în aprilie 2014 un acord cu compania americano-japoneză Westinghouse, care produce combustibil nuclear la fabrica sa din Suedia.

Până în prezent, combustibilul suedez a fost exploatat cu succes la centralele nucleare din Zaporojya și Iujno-Ukrainsk.

În prima jumătate a anului 2017, Energoatom a redus ponderea rezervelor de  combustibil nuclear livrat de Rusia de la 58%, la 49%. Ponderea livrarilor de la Westinghouse a fost de 51%.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *