În Republica Moldova s-ar putea permite cultivarea cânepei industriale

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a lansat spre dezbateri un proiect ce permite cultivarea în Republica Moldova a cânepei, în scopuri exclusiv industriale, pentru producerea de fibre, semințe, ulei și biomasă.

Pentru aceasta va fi necesară obținerea autorizației, care va putea fi obținută în condiții simplificate.

Potrivit proiectului, este vorba doar despre cânepa industrială, specia Canabis Sativa, care conţine un potenţial industrial și horticol enorm de valorificare și poate asigura independenţa energetică şi dezvoltarea rurală a Republicii Moldova.

În nota de argumentare a proiectului se menționează că modificările propuse vor spori competitivitatea fermierilor din Republica Moldova. În plus, Republica Moldova, dezvoltând procesarea cânepei industriale pentru fibre şi seminţe, va deveni un furnizor şi exportator de produse derivate destul de solicitate pe piețele globale.

Potrivit experților în domeniu, un calculul destul de simplu arată că cea mai simplă recoltă de seminţe de 700 kg la hectar ar putea aduce fermierului un venit de 5100 euro (700 kg x 7,30 euro), iar din volumul minim de 8 tone de paie la 1 hectar, încă 800 euro (8 tone x 100 euro), respectiv în total 5900 de euro per hectar.

Totodată, procesarea primară a plantei pentru obţinerea de fibre în cel mai simplu caz poate aduce 2 tone de fibre la 1 hectar, care ating preţul de 800 euro per tonă.

Partea lemnoasă a cânepei prezintă cel mai bun material de construcţie şi aşternut pentru animale cu proprietăţi antiseptice şi antimucegai.

Un hectar de cânepă industrială oferă materie primă pentru un volum de beton din cânepă suficient pentru construcţia unei case de dimensiuni medii.

De asemenea, un hectar de cânepă oferă atâta celuloză pentru hârtie, cât oferă 4 hectare de pădure.

Astfel, Republica Moldova poate deveni o ţară a farmaceuticii moderne, furnizor de materie primă pentru cele mai noi tehnologii moderne, începând cu bioplasticul şi terminând cu materiale compozite cu proprietăţi specifice, mai susțin experții în domeniu.