/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Cea mai veche din Chișinău, cunoscuta Piața Alioșina, și-a pus lacătul la poartă

missing
01 februarie 2018, ora 18:32

„Toată piața e plină de pensionari. Ajunge atâta bătaie de joc. Ia uitați-vă în ce hal ne-a adus. Eu acum toată marfa o duc în garaj. Eu nu mi-am găsit loc de muncă”.

„Eu sunt la pensie și stau și mă gândesc unde să mergem să lucrăm. 1100 de lei am pensia. Cum credeți, pot trăi cu acești bani?”

„Eu am trei copii și trebuie să îi întrețin cumva și mă gândesc ce voi face mai departe și eu nu știu ce voi face mai departe”.

Cea mai veche din capitală, cunoscuta Piața Alioșina și-a pus lacătul la poartă. Zeci de vânzători, în mare parte de vârsta a treia, sunt derutați, indignați și spun că se simt de parcă au fost aruncați în drum. Unii nici măcar nu vor să vorbească în fața camerei, iar alții spun că nu știu încotro s-o apuce, deși responsabili de la piața în care au muncit până acum le-au propus mai multe opțiuni.

„Noi căutăm un loc unde ne vor primi, unde voi avea de lucru și voi putea să obțin un ban”.

„Ne-au propus niște locuri… oamenii se plâng și pleacă din acele locuri, că nu sunt vânzări. În primul rând arenda e foarte mare și nu știm unde să ne ducem”.

„Ne-au propus Calea Basarabiei. Dar acolo oamenii nu merg. Nu știm ce vom face și cum vom supraviețui”.

„La Ceucari ne ducem. – Acolo veți merge să vă vindeți marfa? – Da, da!”

Nemulțumiți de închiderea pieței sunt și cumpărătorii, mai ales cei care locuiesc în preajmă și care de ani de zile își fac aici cumpărăturile.

„Eu sunt contra. Eu sunt tare împotrivă să se închidă piața. Unde noi, cei învârstă, să mergem? La care piață? Aici, totuși, este aproape”.

„Sectorul Râșcani a rămas fără piață. Totul este foarte rău”.

„Suntem deranjați de asta. Nu ne place că închid, că trăim pe aici și priviți câtă lume, case înalte multă lume. Aici era aproape”.

„Era aproape de casă și acuma o să ne fie greu. O să trebuiască să plecăm la Ciocana”.

Administrația pieței nu a fost de găsit pentru comentarii. Șeful interimar al Direcției Comerț a Primăriei, spune că vânzătorilor li s-au propus alte locații pentru a-și desfășura activitatea.

„La noi nu au venit careva cereri sau sesizări. Proprietarii de la Alioșina au primit autorizare de la Serviciu siguranța alimentelor pentru organizarea unei zone de vânzare a produselor agroalimentare pe Calea Moșilor și acolo va fi o piață. Am înțeles că deja au făcut contract cu ei și acolo vor merge. Nu este o problemă careva care acuma îi momentul să o răscolim”, spune Marcel Zambițchi, șef interimar direcția comerț.

Vânzătorii au fost anunțați în luna decembrie 2017 de către administrație că piața va fi lichidată. Presa a scris că în acel loc ar urma să fie înălțat un mall. Despre clădirea sindicatelor din apropierea pieței, care de asemenea urmează a fi demolată, RISE-Moldova scria anterior că aceasta i-ar fi aparținut lui Ilan Șor și că ar fi ajuns, prin interpuși, în posesia lui Vladimir Plahotniuc. La 24 noiembrie 2017, actualul proprietar al imobilului „Regata Imobiliare” a obținut acordul Primăriei pentru înălțarea unui centru comercial în locul vechii clădiri.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram